La PAHC Bages es mobilitza contra la reactivació dels desnonaments

Aquest dijous han protestat davant els jutjats de Manresa

Membres de la PAHC Bages davant dels jutjats
Membres de la PAHC Bages davant dels jutjats | PAHC Bages
Redacció
04 de juny del 2020
Actualitzat a les 15:52h
Una cinquantena de membres de la PAHC Bages s'han concentrat aquest dijous al matí a les portes dels jutjats de Manresa com a protesta contra la reactivació dels desnonaments. Els jutges ja poden reprendre processos de desallotjament de les persones que no puguin acreditar una vulnerabilitat causada per l'epidèmia tot i l'allargament de l'estat d'alarma fins al 21 de juny.

Des d'aquest dijous els jutjats ja poden tornar a desnonar. Aquesta és una de les conseqüències de l'aixecament de la suspensió de terminis processals, que el govern espanyol va dictar el 14 de març, coincidint amb la declaració d'estat d'alarma. Tot i que l'estat d'alarma s'allargarà fins al 21 de juny, els processos de desnonament es reactiven de manera immediata i els més amenaçats són aquells que no puguin acreditar que la seva vulnerabilitat és causada per l'epidèmia de coronavirus.

El decret del govern espanyol detalla que les persones que podran demanar l'ajornament del llançament hauran de demostrar que la seva vulnerabilitat és conseqüència directa de l'epidèmia de Covid-19. La normativa recull que s'hi puguin acollir aquells que hagin patit un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) al seu lloc de treball, hagin perdut la feina, hagin vist reduïda la seva jornada per assumir tasques de cures o hagin patit una reducció dels ingressos en el conjunt de la unitat familiar en comparació amb el mes anterior. 

Amb l'aixecament de la suspensió de processos judicials a partir d'aquest dijous, es reactiven avisos de desnonament amb data posterior al 4 de juny comunicats abans de l'inici de l'epidèmia. En aquest escenari, els col·lectius en defensa del dret a l'habitatge alerten que són moltes les famílies en risc de desnonament que no es podran beneficiar de la suspensió.

L'acció de les PAH contra la reactivació dels desnonaments s'ha portat a terme a diverses ciutats del país.