Web de Joaquim Amat-Piniella. Escriptor i intel·lectual manresà (1913-1974)

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

Joaquim Amat-Piniella, l’any 1955, al despatx de l'empresa on treballava
Joaquim Amat-Piniella, l’any 1955, al despatx de l'empresa on treballava | ACB / Fons Joaquim Amat-Piniella
Redacció
04 de juny del 2020
Actualitzat a les 12:02h
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta del web dedicat a l'escriptor Joaquim Amat-Piniella, autor -entre d'altres obres- de la novel·la K.L. Reich, un testimoni escruixidor de la seva estada a Mauthausen. El web pretén donar a conèixer la figura i obra d'aquesta personalitat que s'ha convertit en un símbol de la República, l'exili, la deportació i de la generació perduda a conseqüència de la Guerra Civil i la dictadura franquista.

El web aplega documents i fotografies de gran interès, procedents de diferents arxius, especialment de l'Arxiu Comarcal del Bages, que és on Marcel Amat, fill de Joaquim Amat-Piniella, va dipositar tota la documentació del seu pare. Cal destacar-ne les targetes postals que Amat-Piniella va enviar des del front de guerra, des de la França ocupada i des del mateix Mauthausen. També l'informe confeccionat per l'Ajuntament franquista de Manresa sobre  "la actuación e ideología"  d'Amat-Piniella; la carta original del general nord-americà Omar N. Bradley que li agraeix que li dediqués el llibre K.L. Reich, i diversos documents personals. També s'hi poden llegir cartes d'Amat adreçades a Ramon Martí Farreras i Isidre Morros Altés, i escrits i opinions seves sobre diferents temes.

Un apartat molt rellevant del web és el dedicat a l'estreta relació entre Amat-Piniella i Montserrat Roig. Aquí hi trobem els àudios -amb les seves transcripcions- d'una entrevista que Montserrat Roig li va fer quan preparava el llibre Els catalans als camps nazis i d'una conferència de la mateixa Montserrat Roig sobre K.L. Reich i els camps nazis, i també la reproducció d'unes cartes que es van intercanviar. També podem escoltar un àudio parcial de l'homenatge que el 1985 l'Ajuntament de Manresa va retre a l'escriptor manresà.

L'obra K.L. Reich té el seu protagonisme al web i s'hi pot llegir la transcripció de la introducció autocensurada i el primer capítol del llibre. També es recullen les opinions de diferents personalitats sobre aquesta obra i el seu autor.

L'etapa republicana es veu reflectida amb la reproducció de 102 articles que Amat va escriure a la premsa manresana.

Finalment, un apartat està dedicat a Maria Llaveries, l'esposa d'Amat-Piniella, una persona també excepcional.

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/amat
- Autor del web: Joaquim Aloy
- Publicació: gener del 2004. Renovat i ampliat el novembre de 2010