Totes les claus de la moció de censura d'ERC, Junts i PSC contra Batanés a Sant Fruitós

Addueixen que el govern de Gent fent Poble ha incomplert "més de 100 vegades" l'acord que va signar amb la resta de grups per aprovar el cartipàs i ha gestionat la crisi sanitària sense buscar consensos

Cristina Murcia (PSC), Àdria Mazcuñán (ERC) i Vicenç Llorenç (JxCat) durant la roda de premsa d'aquest migdia
Cristina Murcia (PSC), Àdria Mazcuñán (ERC) i Vicenç Llorenç (JxCat) durant la roda de premsa d'aquest migdia | Pere Fontanals
03 de juny del 2020
Actualitzat a les 15:40h
ERC, Junts per Sant Fruitós i el PSC han arribat a un acord per presentar una moció de censura contra Joan Carles Batanés, del grup independent Gent fent Poble, i fer-lo fora de l'alcaldia de Sant Fruitós de Bages, tal i com han informat en roda de premsa Àdria Mazcuñán, Vicenç Llorenç i Cristina Murcia.

Els tres grups han registrat la moció de censura aquest dimecres al matí a l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages i proposen a la republicana Àdrià Mazcuñán com a la seva candidata a ocupar l'alcaldia. A partir d'aquí, quedarà convocat un ple extraordinari de forma automàtica als 10 dies hàbils a partir d'aquest dijous. O sigui que el proper 17 de juny a les 12 del migdia s'hauria de convocar el ple per debatre la moció de censura.

En la roda de premsa, els responsables dels tres grups han assenyalat que després de les eleccions de maig de 2019 havien deixat que Joan Carles Batanés governés en minoria "perquè havia estat la llista més votada" i perquè estaven convençuts que "amb el canvi de l'escenari polític municipal canviaria el seu tarannà". Però, segons denuncies, "no ha estat així".

Més de 100 incompliments

La candidata a l'alcaldia, Mazcuñán, ha assegurat que des que tots quatre grups van signar l'acord de cartipàs "el govern de Gent fent Poble l'ha trencat més de 100 vegades", o "el que és el mateix, no l'ha acomplert mai". "Amb la signatura de l'acord volíem garantir als nostres veïns una bona governança, amb comunicació i tendint ponts de diàleg, però no li han donat oportunitat", ha afirmat.

"Un govern més progressista que mai"

En el seu torn, el líder de Junts per Sant Fruitós, Vicenç Llorenç ha assegurat que els tres partits tenen "una forma de fer diferent", ja que ERC, Junts i PSC "compartim molts valors per poder treballar plegats pel bé del poble". Ha sentenciat que amb aquest pacte, Sant Fruitós tindrà "un govern més progressista que mai".

Llorenç ha definit el govern actual de Gent fent Poble com a "opac, que no tendeix ponts de diàleg i que només pensa en treure rèdits polítics".

Una document de 170 punts

L'acord entre les tres formacions s'ha plasmat en un document de 170 punts "que posa les persones al centre de les polítiques municipals", segons ha explicat la socialista Cristina Murcia. En aquest sentit, "cal que la riquesa que genera Sant Fruitós repercuteixi en el municipi". Finalment, ha assegurat que el nou govern "sempre tindrà la porta oberta a Gent fent Poble".

Segons han explicat els representants dels grups, els reiterats incompliments dels acords del pacte del cartipàs ja van fer que la idea de presentar una moció de censura comencés a agafar forma, però ha estat la gestió de la pandèmia la que ha fet vessar el got, "amb accions populistes i sense acceptar els nostres nombrosos oferiments en cap moment".

La decisió s'ha pres després que les assemblees dels tres partits la ratifiquessin.

9 anys de govern Batanés

Joan Carles Batanés va renovar l'alcaldia de Sant Fruitós després de les eleccions de maig de 2019 i va formar un govern en minoria després que ERC, Junts i el PSC no es posessin d'acord per presentar una alternativa al Gent fent Poble, que s'havia imposat als comicis, però sense obtenir la majoria absoluta.

Joan Carles Batanés va arribar a l'alcaldia de Sant Fruitós després de guanyar les eleccions de 2011 i pactar amb el PSC i Imagina't. El grup independent Gent fent Poble es va formar, inicialment, amb gent provinent de l'entorn de Convergència després de viure disputes internes.

Gent fent Poble es va tornar a imposar en les eleccions de 2015, però tampoc va obtenir la majoria absoluta. Després de mantenir el pacte amb el PSC va renovar l'alcaldia, però la relació entre els socis de la coalició es va esquerdar poc abans de les eleccions de 2019.

La peculiar manera de governar de Joan Carles Batanés, denunciada en moltes ocasions per la resta de grups com a "expeditiva" i "gens propensa a buscar consensos", el van portar a quedar-se sol després de les eleccions de 2019, quan es va quedar a un sol regidor de la majoria absoluta. Ni el PSC no es va plantejar donar-li suport després d'haver-ho fet en els últims dos mandats.

Durant aquest any de mandat, els enfrontaments amb els altres grups han estat constants, però la gestió de la pandèmia, amb acusacions de "populisme" i de no tenir suficient cura amb les mesures de protecció dels treballadors, han acabat d'omplir el got.

Després que no ho fessin fa un any, ara els tres partits de l'oposició ja han arribat a un acord de govern i per portar-lo a terme el primer pas és presentar una moció de censura amb la republicana Àdria Mazcuñán com a candidata a ocupar l'alcaldia de l'Ajuntament.