Les 28 fotografies de Francesc Boix a Manresa

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

Imatge d'una competició esportiva a la Piscina Municipal de Manresa
Imatge d'una competició esportiva a la Piscina Municipal de Manresa | Francesc Boix
Redacció
01 de juny del 2020
Actualitzat a les 11:51h
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta del web on es presenten 28 fotografies que el cèlebre fotògraf Francesc Boix, conegut com el fotògraf de Mauthausen, va enregistrar a Manresa, probablement l'any 1938

20 imatges corresponen a una competició esportiva a la Piscina Municipal; 7 a un acte al Teatre Kursaal, possiblement organitzat per diverses organitzacions antifeixistes, entre les quals les Joventuts Socialistes Unificades, on Francesc Boix militava; i l'altra és d'un grup de dones i nens al pati de l'edifici dels Infants, que aleshores era la seu de les Joventuts Socialistes Unificades, el PSUC i la UGT. 

Les fotografies procedeixen del valuós fons de 1.400 negatius que la Comissió de la Dignitat  va comprar en una subhasta sense conèixer-ne l'autor. Posteriorment es va saber que es tractava precisament del fotògraf Francesc Boix. La Comissió de la Dignitat va permetre a l'Associació Memòria i Història de Manresa la publicació de les fotografies al seu portal.

El web també ofereix prop d'un centenar de documents i retalls de premsa relacionats amb les entitats antifeixistes que haurien pogut organitzar l'acte del Teatre Kursaal fotografiat per Francesc Boix.

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/francesc-boix/
- Procedència de les 28 fotografies de Francesc Boix: Comissió de la Dignitat
- Procedència dels documents i retalls de premsa: Arxiu Comarcal del Bages
- Textos i recerca: Joaquim Aloy
- Publicació: juny del 2015