Tornar a obrir per fer «un bon tancament»: així funcionaran les escoles del Bages el que queda de curs

Els alumnes d'educació primària de la majoria de centres públics de la comarca trepitjaran l'escola dos cops en tres setmanes, sempre dividits en grups reduïts i amb les mesures de seguretat pertinents

L'entrada de l'escola Valldaura de Manresa el primer dia de reobertura de les escoles
L'entrada de l'escola Valldaura de Manresa el primer dia de reobertura de les escoles | AFT
01 de juny del 2020
Actualitzat el 02 de juny a les 11:28h
Obrir, de dilluns a divendres, de nou a onze del matí. I rebre un curs diferent cada dia. Això és el que han decidit que faran, les escoles públiques de Manresa (així com també la majoria de centres de la comarca del Bages), les tres setmanes que queden de curs. L'objectiu primordial d'aquestes trobades és, essencialment, vivencial. De fet, el conseller Bargalló ja ho va deixar clar en nombroses ocasions: res d'avançar matèria. I encara que no hagués estat una condició imposada pel govern, tot apunta que, tenint en compte la crisi sense precedents que hem viscut, no hi hauria hagut cap escola que hagués optat per reprendre el calendari acadèmic. 

Del que sí que tenien moltes ganes els equips de docents de cada centre educatiu era de poder fer "un bon tancament del curs"; un tancament compartit, sense barreres virtuals, en un mateix espai... "És important acompanyar els alumnes en el procés de comiat d'un curs com aquest", reflexiona Marta Ferrer, directora de l'escola Valldaura de Manresa, que a primera hora d'aquest matí de dilluns ja era a les instal·lacions del centre per a preparar-ho tot per rebre els i les alumnes de 6è, els encarregats d'inaugurar aquesta reobertura tan inaudita.

Tots els nens i nenes anaven amb mascareta i parlaven mantenint la distància de seguretat establerta, tot i que en algun moment, l'emoció de la retrobada física, escurcés els dos metres de rigor. A l'entrada mateix de l'escola, una colla de mestres rebien les mares i pares que havien acompanyat les criatures i els feien signar la declaració de responsabilitat, un document que busca garantir que els progenitors comprenen la importància de no portar els infants amb símptomes al centre. 

Aquest dilluns, en el cas de la Valldaura, han estat els de 6è, els que hi han anat. Com que es tracta d'una escola amb una sola línia, el centre ha dividit l'alumnat en dos grups (recordem que dintre d'una classe hi poden haver, com a màxim, 13 escolars): "el que faran avui serà parlar amb la tutora de com han estat aquests mesos de confinament, compartir com se senten, com es troben... i fer alguna activitat lúdica a l'aire lliure", ha apuntat Ferrer, que ha afegit que "aquesta pauta serà la que seguirem amb la resta de cursos de primària".

Tenint en compte que només queden tres setmanes per acabar el curs (concretament són quinze, els dies lectius que falten per finalitzar-lo), els centres educatius de Manresa han decidit dedicar cada dia a un curs diferent. Així doncs -i basant-nos amb l'escola Valldaura- si tenim en compte que queden quinze dies justos i que hi ha un total de sis cursos (de 1r a 6è), a cada grup li tocaria passar pel centre dos dies i mig. Però com que els nens i nenes de sisè ja no hi tornaran, a l'escola (el curs que ve entren a l'institut), els diversos centres de la capital del Bages han acordat que, en comptes de dos dies i mig, els alumnes de 1r a 5è aniran a classe només dos dies i, els de 6è, tres.