Manresa en Comú vol aprofitar el desconfinament per fer una ciutat més sostenible

Els comuns faran arribar el document "La Manresa a la que volem tornar" al govern municipal amb mesures per prioritzar la lluita contra la desigualtat, la seguretat, la mobilitat i la transició ecològica

La cap de Manresa en Comú, Ana C. Querol
La cap de Manresa en Comú, Ana C. Querol | Arxiu particular
Redacció
01 de juny del 2020
Actualitzat a les 8:35h
Manresa En Comú ha emès un comunicat on valora "molt positivament " que tots els grups municipals s'hagin posat d'acord per a elaborar un pla de xoc i afirma que el document que aporten, unes reflexions amb la voluntat de fer "una contribució positiva", cooperar també amb propostes i reflexions per a que la "reconstrucció no es quedi en l'emergència, sinó que s'aprofiti per afrontar els reptes que la ciutat ja tenia pendents". 

La primera prioritat, indiquen, és "fer front a les desigualtats", que durant el confinament s'han agreujat. A la vegada hi ha problemes com l'ambiental i la mobilitat que s'han atenuat però que amb la "reobertura" es tornaran a fer presents i d'altres eternament aplaçats com els de les polítiques de salut pública, pla de xoc per a barris vulnerables o la seguretat que "han de ser centrals".

La coordinadora Ana C. Querol exposa que la intenció és "aprofitar el moment de reactivació de la ciutat per incidir en aquelles polítiques que posin en el centre el benestar de la majoria". 

Una de les prioritats, afegeix Querol, és "pal·liar" el cost educatiu, social i emocional que ha suposant el confinament per als escolars, així com lluitar contra la desigualtat educativa. En aquest sentit, entre d'altres mesures, proposen que l'Ajuntament impulsi un programa de lleure educatiu, durant tot l'any amb ajuts al 100% per a infants i adolescents de famílies vulnerables. També accions per combatre la bretxa digital o crear activitat cultural per a infants i joves al llarg de l'any.

L'Escut Social i el Suport a l'Economia local

També proposen crear un "Escut Social Local", amb propostes que permetin una sortida col·lectiva de la crisi per tal que ningú es quedi enrere. Mesures que van des d'un programa per a pal·liar els efectes de la solitud no volguda amb una ampliació a més barris del programa "Propers", prevenir situacions de risc de persones grans i reforçar el sistema d'atenció domiciliària, duplicant-lo i "capacitar al CIO, amb reforç de personal, com a principal instrument per fer front a la crisi laboral", amb programes de formació i ocupació amb fons propis. 

També diuen que "és una bona notícia la convocatòria de microcrèdits que ha endegat el consistori" amb l'objectiu d'articular instruments de finançament per al desenvolupament econòmic de la ciutat i que cal ampliar-lo amb mesures com "un pla d'inversió, centrat en barris vulnerables on ja es partía de moltes desigualtats, invertir en els que més ho necessiten, que vol dir també reactivar sectors com la construcció, el tercer sector social i l'economia verda". 

L'Escut Verd

La "nova normalitat" de distància social, per a la portaveu dels Comuns "ajuda a fer una aposta per redissenyar l'espai públic" que permeti ampliar voreres als carrers més transitats i doni més facilitats per a l'ús de la bicicleta com a mitjà de transport. També és el moment per fer plans de "transformació urbana" que ajudin a evitar l'expansió dels vehicles privats i millorar el transport col·lectiu. En definitiva avançar cap a "l'eco-mobilitat". 

Finalment, els Comuns esperen poder participar en els debats del Pla de xoc i exposar les seves propostes, a través dels Consells municipals, en els quals van demanar la seva participació com a partit ja fa uns mesos.