Cartes des del front (1937-39) de Joan Griera i Carreter

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

Joan Griera i Carreter
Joan Griera i Carreter | Memòria.cat
Redacció
30 de maig del 2020
Actualitzat el 31 de maig a la 13:23h
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta del web que ofereix la transcripció de 125 cartes que Joan Griera i Carreter va enviar a la seva mare i a la seva germana de Balsareny entre el març del 1937 i el gener del 1939, quan estava al front de guerra. 

La disposició innata i autodidacta de Joan Griera i la necessitat de mantenir contacte amb la família, que patia per la seva situació, explica aquesta abundant producció de cartes.

Pertanyent a la lleva del 34, Joan Griera va ser destinat a la 33 Divisió, 138 Brigada Mixta, Batalló 549, Grup Sanitari. Li va tocar un front poc actiu. Les cartes constaten el seu pas per Cambrils (Parc Samà), València, Albacete, Jaen, Tembleque (Toledo) fins arribar al quarter general de Guadalajara. A l'Alcàrria va estar a El Pinar de Canredondo, Sacecorbo, Sacedón, Espinazo i Villanueva de Alcorón. Aquest és l'últim topònim que apareix en les cartes. Dsprés no n'apareixen més i, si n'apareix algun és ratllat per la censura militar. 

Llegint les cartes podem conèixer les seves condicions de vida en cadascun dels llocs on fou destinat. També els seus sentiments sobre el present, el futur, la guerra, l'amor. A mesura que va avançant el curs de la guerra, el to optimista dels primers mesos, quan creia que el conflicte bèl·lic duraria poc, va canviant.

El web ha estat creat pel seu fill, Jordi Griera-Cors. Conjuntament amb el seu germà Josep escriuen: "Sigui la publicació d'aquestes cartes un humil homenatge als nostres pare, tieta, àvia… i, amb ells, a les malaguanyades generacions de dones i homes que els va tocar viure -o morir- una cruel guerra i, més tard, una eixorca dictadura que va esvair, temporalment, els anhels de forjar una Pàtria més digna, justa i lliure".

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/epistolari-joan-griera
- Autor del web: Jordi Griera-Cors
- Publicació: desembre del 2018