Althaia crea nous circuits d'accés als centres per garantir la seguretat de pacients, familiars i professionals

Podran accedir als centres d'Althaia les persones que han de rebre atenció sanitària i els acompanyants autoritzats

Accés a Sant Joan de Déu a partir de la planta -1
Accés a Sant Joan de Déu a partir de la planta -1 | Pere Fontanals
Redacció
29 de maig del 2020
Actualitzat el 31 de maig a les 9:45h
La pandèmia provocada pel coronavirus SARS-CoV-2 ha obligat a canviar de forma significativa els hàbits socials i la forma de relació entre les persones i els espais físics, també a la Fundació Althaia. Per tal de garantir la seguretat de pacients, familiars i professionals, i alhora generar confiança a les persones que han de fer ús dels recursos sanitaris, és essencial poder respectar el distanciament físic que recomanen els experts i això implica limitar els aforaments especialment als espais tancats.

Per això la institució ha establert unes normatives sobre l'accés i el trànsit de persones dins dels seus edificis seguint les recomanacions dels organismes internacionals de protecció de la salut i del comitè de prevenció de malalties infeccioses de l'organització. Per poder complir amb aquestes recomanacions és essencial que accedeixin als centres sanitaris només aquelles persones que ho requereixen per criteris de salut. 

L'accés a l'Hospital de Sant Joan de Déu, el Centre Hospitalari, la Clínica Sant Josep, el Centre de Salut Mental (CSAM) i l'ABS Les Bases es limita a aquelles persones que tinguin cita per ser visitades a consultes externes, per ingressar o rebre qualsevol procediment mèdic o prova, i als acompanyants autoritzats. Per accedir a qualsevol dels edificis cal portar mascareta, anar sense guants i rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic a l'entrar i al sortir.

Les persones que acudeixin a l'Hospital de Sant Joan de Déu s'hauran d'acreditar al punt d'informació, ubicat a la planta -1, al vestíbul de consultes externes, on es comprovarà que realment tenen una cita programada o que el pacient ingressat que volen visitar té autoritzat l'acompanyament. Les acreditacions consisteixen en uns distintius de colors diferents que autoritzen la persona a moure's per les diferents àrees. Aquest dilluns s'obrirà l'accés de la planta -3 per a les persones que s'han de sotmetre a cirurgia ambulatòria o a cirurgia convencional de primer torn. Per acreditar-se, els usuaris s'hauran de dirigir al punt d'admissions. Durant les nits i caps de setmana l'accés a Sant Joan de Déu és per Urgències.

Les persones que accedeixin al Centre Hospitalari hauran de seguir el mateix procés d'acreditació que a Sant Joan de Déu. 

Pel que fa a la Clínica Sant Josep i al CSAM, també es comprovarà que les persones que hi accedeixin tinguin una cita programada o que el pacient ingressat tingui autoritzat l'acompanyament però no es col·locaran distintius.

Els usuaris que accedeixin al CAP Les Bases es trobaran amb una infermera a l'entrada que facilita la gestió del motiu de consulta i fa de pont amb l'equip d'atenció primària. Aquesta professional comprova que la persona té visita programada i que segueix les mesures de seguretat i higiene indicades per entrar a l'edifici. En els casos de pacients diabètics, els lliura directament el material.

L'acompanyament de pacients

La Fundació Althaia ha estat durant tota la pandèmia molt sensible amb les característiques del pacient Covid-19 i ha pres totes les mesures i estratègies per posar caliu humà i acompanyament en l'atenció a aquestes persones i a les seves famílies. En aquest sentit, la institució va ser de les primeres a permetre l'acompanyament dels pacients infectats en unes determinades situacions: menors de 16 anys, pacients amb discapacitat, pacients que pateixen quadres confusionals, persones amb trastorns mentals severs i pacients que es troben en el procés final de vida, que sí que poden estar acompanyades d'una persona.

La institució també ha actuat ràpidament en regular l'accés dels acompanyants de pacients no Covid-19 durant la fase 1 de desconfinament. S'ha permès els acompanyants en aquells casos en què l'equip assistencial ha valorat que era recomanable per l'evolució clínica del pacient. 

En aquests moments, l'acompanyament de pacients continua regulat per tal d'evitar que hi hagi una concentració elevada de persones a les habitacions o dins les instal·lacions. 

Pel que fa a les visites ambulatòries, en les fases 1 i 2 del desconfinament els pacients no poden anar acompanyats. Les excepcions són els pacients pediàtrics, les persones discapacitades, les que s'han de sotmetre a una prova que pugui requerir el suport d'un acompanyant, els casos de cirurgia sense ingrés, els parts, les primeres visites d'oncologia i altres casos especials en què es valori necessari que entri un acompanyant per tal de garantir la bona comunicació entre professional i pacient. En aquests casos es permet l'entrada d'un sol acompanyant.

Pel que fa a hospitalització, es manté la mateixa normativa pels pacients Covid-19 que es va prendre a l'inici de la pandèmia. 

Respecte als pacients no Covid-19 ingressats, i a partir de la fase 2, estaran autoritzats a tenir sempre un sol acompanyant. Podran ser diferents persones, tot i que no podran accedir a l'edifici simultàniament. Aquest mateix criteri s'aplicarà també a urgències.

Al Centre Hospitalari els pacients tenen autoritzades les visites terapèutiques, és a dir, aquelles que es consideren beneficioses per a l'evolució del pacient. S'han establert franges horàries per tal d'esponjar la presència de visites a l'equipament.

Es preveu que durant un temps no serà possible fer visites socials o de cortesia als pacients ingressats. Es permetrà només els acompanyaments de pacients per criteris de salut.