Records de Xavier Sitjes i Molins (Sallent, 1921). Advocat, erudit i humanista

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

Redacció
29 de maig del 2020
Actualitzat a les 14:53h
Xavier Sitjes i Molins
Xavier Sitjes i Molins | Memòria.cat
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta del web on hi trobem una entrevista a l'advocat, erudit i humanista Xavier Sitjes i Molins desglossada en 44 vídeos.

Xavier Sitjes va néixer a Sallent el 1921 i es va establir a Manresa el 1946. El 2012 va rebre la Medalla de la Ciutat de Manresa al Mèrit Cultural. 

A l'entrevista explica diversos records i vivències de l'època de la República, la Guerra Civil i el franquisme, entre els quals, com va veure que intentaven assassinar el líder d'Estat Català Marià Homs; el 6 d'octubre a Sallent; com va saber que el seu pare no era a la llista de les persones que el Comitè Revolucionari de Sallent volia executar; les persones que coneixia que van ser assassinades el 1936 i d'altres que van ser executades el 1939; les seves trobades amb maquis; la negativa a assistir a la recepció del general Franco durant la primera visita que féu a Manresa; les seves conviccions independentistes; el fet que va ser la primera persona que va publicar en català a Manresa durant el franquisme; les seves trobades amb Jordi Pujol; les discrepàncies que -com a militant d'Unió Democràtica de Catalunya- va mantenir amb Josep Antoni Duran i Lleida; la seva participació a l'Assemblea del Bages i a l'Assemblea de Catalunya, i altres records dels últims anys del franquisme i la transició.

Tampoc no s'està de donar la seva opinió sobre la restauració de Sant Benet de Bages i la desaparició de Caixa Manresa.  

En aquest web també s'hi mostren tres instàncies que Xavier Sitjes va presentar el 1976 al governador civil per demanar l'autorització per a un recital de Lluís Llach, una conferència sobre el català i un acte per al salvament del Casino i la Casa Lluvià, amenaçats de destrucció. Aquest últim acte va ser prohibit pel govern civil, si bé es va fer igualment.

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/sitjes
- Autors de l'entrevista: Joaquim Aloy i Pere Gasol
- Data de l’entrevista: 5/1/2010
- Càmera: Dídac Garcia
- Edició: Georgina Farrando
- Publicació: setembre del 2012