Un centenar de noms de carrers de Manresa explicats per Àngel Servet

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

Àngel Servet i Martí, l'any 1978, en una instantània d'una de les entrevistes
Àngel Servet i Martí, l'any 1978, en una instantània d'una de les entrevistes | Conxita Parcerisas
Redacció
28 de maig del 2020
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta del web que presenta un centenar d'àudios de l'eminent lingüista i erudit manresà Àngel Servet i Martí (1920-1989) sobre el significat de molts noms de carrers de Manresa i sobre si calia mantenir-lo o canviar-lo, quan s'acostaven les primeres eleccions democràtiques després de la Guerra Civil i era clar que el nou Ajuntament impulsaria la catalanització i democratització dels carrers. Molts carrers tenien la nomenclatura franquista. Servet era un gran coneixedor de la història dels carrers de Manresa i consultar-lo sobre aquest tema va ser imprescindible. 

Alguns dels àudios de Servet tracten també de la necessitat que tots els noms dels carrers portessin la preposició, criticava que es posés el nom de l'ofici davant del nom i denunciava l'abús del santoral en la nomenclatura dels carrers de Manresa. Alhora demanava dedicar uns carrers a Lluís Companys i a Joan Selves i Carner.

A més de la història dels carrers, els àudios aporten informacions molt interessants sobre la llengua i cultura catalana i l'antifranquisme, com, per exemple, les classes en català que es van organitzar a Manresa els anys més durs del franquisme, les conferències prohibides per la policia, els avatars de la producció del diccionari Alcover-Moll i la relació de Pompeu Fabra amb Mossèn Alcover i Francesc Cambó. Servet es mostra -en aquests àudios- obertament crític envers l'Institut d'Estudis Catalans, amb referències explícites a Joan Coromines i Ramon Aramon. També en un dels àudios comenta l'atemptat que va patir Joan Fuster a casa seva, que s'havia produït aleshores.

Una ocasió per escoltar la veu d'un savi manresà, dissortadament desaparegut massa jove.

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/angelservet-carrers
- Autor de les entrevistes: Joaquim Aloy
- Data de les entrevistes: novembre del 1978
- Digitalització dels enregistraments: Conxita Parcerisas
- Edició del centenar de talls d’àudio: Àngel López Tormes
- Publicació: octubre del 2018