Els morts de la Guerra Civil a Manresa (1936-39)

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

Dibuix del manresà Joan Vilanova i Roset que reflecteix el dolor pels morts produïts per la Guerra Civil
Dibuix del manresà Joan Vilanova i Roset que reflecteix el dolor pels morts produïts per la Guerra Civil | Joan Vilanova
Redacció
27 de maig del 2020
Actualitzat a les 12:12h
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta del web sobre el cost humà que va comportar la Guerra Civil i la repressió franquista a Manresa. Hi apareixen 758 manresans i manresanes amb els seus noms i cognoms i altres dades sobre la seva identitat i causa de la mort. La xifra significa el 20 per mil de la població de Manresa de l'any 1936, quan aleshores la ciutat tenia 36.478 habitants. Una xifra, per tant, molt elevada i que no és definitiva, perquè encara s'està treballant en l'actualització d'aquesta recerca.

El web pretén recuperar aquests noms de l'oblit i conèixer el cost humà que va comportar la Guerra, la dictadura i la deportació per reflexionar sobre les causes que ho permeteren.
A més, de la relació general de totes les víctimes, s'hi publiquen 7 relacions pels següents àmbits:

- Assassinats a la rereguarda republicana (que inclou també els noms de persones que foren assassinats a Manresa, encara que no fossin de la ciutat)
- Milicians i soldats morts o desapareguts al front de guerra
- Morts pels bombardeigs de l'aviació franquista
- Assassinats a l'entrada de les tropes franquistes a Manresa
- Morts en centres de reclusió franquista
- Executats pel règim franquista al Camp de la Bota
- Morts als camps d'extermini nazis

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/morts
- Recerca: es recullen les dades de víctimes mortals trobades fins ara per Joaquim Aloy, Ramon Fons, Pere Gasol, Jordi Pons i Jordi Sardans.
- Fons documental bàsic: Jutjats de Manresa, Arxiu Municipal de Manresa i Arxiu Comarcal del Bages.
- Publicació: juliol del 2006