Una setantena llarga de persones exigeixen a Manresa que la crisi de la Covid-19 «la paguin els rics»

La plataforma No la pagarem les de sempre! està formada per col·lectius i persones de l'esquerra anticapitalista manresana

Lectura del manifest en la concentració convocada per No la pagarem les de sempre!
Lectura del manifest en la concentració convocada per No la pagarem les de sempre! | Pere Fontanals
Redacció
26 de maig del 2020
Actualitzat a les 21:31h
Una setantenta de persones s'han concentrat, aquest dimarts el vespre a la plaça Sant Domènec de Manresa, per exigir que la crisi de la Covid-19 "la paguin els rics". La protesta, impulsada a la capital del Bages pel col·lectiu 'No la pagarem les de sempre!', s'ha repetit en altres punts del territori català amb el lema 'La vida abans que el capital'.

Es tracta d'una de les primeres concentracions celebrades a la capital del Bages des de que es va declarar l'estat d'alarma, tot just després de la independentista que ha tingut lloc una hora abans a la plaça Major. S'ha fet amb els participants a sobre de marcadors adhesius que la organització ha posat a terra per fer mantenir distàncies, i amb tots ells amb mascaretes. L'acció es repetirà cada dimarts a les 8 del vespre.


La protesta perseguia, d'una banda, exigir que les conseqüències socioeconòmiques de la pandèmia "no la paguin les classes populars", ha explicat Cristina Puig, una de les portaveus del col·lectiu impulsor, però també ser un primer pas "per tornar a posar els peus al carrer", ha afegit. Així, mantenint les distàncies, els concentrats s'han repartit per la plaça de Sant Domènec de Manresa. Tal com demanaven els impulsors, han mirat de guardar les distàncies i tots duien mascaretes. També les pancartes, eren individuals. S'hi podien llegir frases com "El virus és el capital", "Que la paguin els rics" o "Retallar sanitat mata".

La imatge de setanta persones amb cartells, separats i amb mascaretes no ha deixat indiferent a les persones que passejaven pel centre de la capital del Bages. Es tracta d'una de les primeres protestes celebrades a Manresa des que es va decretar l'estat d'alarma. En les darreres setmanes, la ciutat ha viscut únicament les concentracions dels treballadors d'Althaia, que a les portes de l'hospital de Sant Joan de Déu de Manresa, han reivindicat millores laborals; i, tan sols una hora abans, una concentració silenciosa convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) "per tornar a posar l'objectiu independència al centre del debat polític".

Organitzar-se i plantar cara

Nora Miralles i Cristina Puig han estat les encarregades de llegir el manifest. En ell s'ha denunciat "la pobresa desmesurada a la qual ens està abocant l'estat" i com "el Govern, les administracions, i la policia han posat un cop més els interessos dels poderosos davant dels de la gent". També s'ha criticat que "s'hagi afavorit les grans empreses i multinacionals dels diferents sectors productius". I han fet una crida a "organitzar-se", "plantar cara" i dir "ben clar que el veritable virus és el capitalisme". La lectura ha acabat amb els manifestants, exclamant a l'uníson, "que la paguin els rics".

La intenció del col·lectiu 'No la pagarem les de sempre!' és repetir la protesta cada dimarts. El grup agrupa diversos col·lectius de la ciutat com la PAHC, Acció Sindical, les Aamas, Acció Lila, Arran, les xarxes de Suport Mutu, els sindicats d'estudiants, i Endavant, entre altres. "És una bona iniciativa per desconfinar-nos, unir-nos totes i fer front comú al que vindrà", ha apuntat Puig.