Cens de depurats pel franquisme a l'Ajuntament de Manresa

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

Fitxa de la Junta Local de Llibertat Vigilada de Marià Homs i Montserrat, funcionari de l’Ajuntament de Manresa depurat
Fitxa de la Junta Local de Llibertat Vigilada de Marià Homs i Montserrat, funcionari de l’Ajuntament de Manresa depurat | ACB
Redacció
26 de maig del 2020
Actualitzat a les 12:05h
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta del web sobre com va afectar la repressió franquista als treballadors i treballadores de l'Ajuntament de Manresa. Recull un cens amb els noms i cognoms de 617 persones i es documenta que 87 van ser separats de la feina, 69 van ser cessats perquè estaven a la presó i 451 van perdre la feina al·legant que eren eventuals. 

S'hi explica com es va organitzar i desenvolupar el procés de depuració en general a l'Estat espanyol, la seva finalitat i la legislació que la regulava, i com es va dur a terme concretament a l'Ajuntament de Manresa. El web publica la biografia de 87 de les persones depurades. També, un apartat de la depuració del personal sanitari que treballava per a l'Ajuntament.

En els apartats de documents del personal separat, dels treballadors cessats, dels admesos i del personal sanitari, hi ha les llistes alfabètiques del personal municipal i diversos documents relacionats amb la repressió.

La documentació es va trobar a l'Arxiu Municipal de Manresa, l'Arxiu Comarcal del Bages i l'Arxiu Tribunal Militar Territorial Tercer de Barcelona.

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/depurats
- Autora del web: Carme Botifoll Benasat
- Recerca de la documentació: Joaquim Aloy i Carme Botifoll
- Publicació: desembre del 2018