Opinions i records de Josep Maria Ainaud de Lasarte

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

Redacció
24 de maig del 2020
Actualitzat a les 16:17h
Josep Maria Ainaud de Lasarte
Josep Maria Ainaud de Lasarte | CCMA
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta del web que ofereix diferents fragments d'una entrevista en vídeo a Josep Maria Ainaud de Lasarte (Barcelona, 1925-2012), una de les personalitats més lúcides, polifacètiques i intel·ligents de la Catalunya contemporània.

Les preguntes i respostes s'agrupen en quatre apartats:

- Opinions sobre personalitats manresanes (Antoni Esteve i Subirana, Leonci Soler i March, Joan Selves i Carner, Francesc Farreras i Duran, Jaume Serra i Húnter, Joaquim Amat-Piniella, Josep Maria Planes i Guillem Díaz Plaja).

- Opinions, records i vivències personals (on parla de la seva experiència a la televisió; del seu pare, Manuel Ainaud; dels mestres i de l'ensenyament en general; del món de la fotografia i de Carme Karr, entre altres temes) 

- Opinions sobre Catalunya i el seu futur (la seva opinió sobre el futur i present del país i la diferència entre els conceptes "regió", "nació" i "estat").

- Opinions sobre alguns fets de la història de Catalunya (les Bases de Manresa, les figures dels presidents Prat de la Riba, Macià i Companys, el 6 d'octubre, la repressió a la rereguarda, Durruti, el general Franco…)

Especialment interessant és la informació que Ainaud ofereix de la xarxa de col·laboració que, des de Catalunya, treballava amb els aliats durant la II Guerra Mundial i de la qual formava part.

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/ainaud
- Autors de les entrevistes: Joaquim Aloy i Pere Gasol
- Dates de les entrevistes: 31/3/206 i 2/6/2008
- Càmera i edició: Laia Olivé
- Publicació: juny del 2009