L'«app» per al seguiment dels pacients de Covid-19 d'UManresa, a disposició del sistema sanitari

Interactive Clinics ha estat desenvolupada conjuntament amb la companyia BitGenoma i la Universitat de Newcastle (Austràlia)

Professionals sanitaris fent ús de la plataforma
Professionals sanitaris fent ús de la plataforma | UManresa
Redacció
22 de maig del 2020
Actualitzat a les 17:01h
Interactive Clinics ha posat a disposició del sistema sanitari una aplicació interactiva de monitorització de la salut desenvolupada en col·laboració entre UManresa, la companyia BitGenoma i la Universitat de Newcastle (Austràlia). Aquesta app, de la que avançava el seu contingut NacióManresa, ha estat prèviament utilitzada per al seguiment de l'evolució del dolor, l'adherència al tractament prescrit i la monitorització sistemàtica dels signes i símptomes de malalties com la diabetis. Interactive Clínics és una plataforma de telemedicina que ha desenvolupat un mòdul específic per la Covid-19 i l'ha posat a la disposició del sistema de salut gratuïtament per donar resposta a la necessitat generada per la pandèmia. 

Des del principi de l'epidèmia es va treballar de manera exhaustiva per incloure noves funcionalitats a l'app que permetessin seguir els pacients contagiats de manera fiable i segura. Els resultats van veure la llum el passat 6 d'abril, quan els pacients contagiats i amb símptomes de contagi del centre d'atenció primària EBA Centelles es van convertir en els primers pacients de la Covid-19 en ser tele-monitoritzats a través de Interactive Clinics. 
 
Més del 15% del personal Sanitari a Espanya ha presentat símptomes associats a la Covid-19. D'aquí la importància de comptar amb aquest tipus d'eines que facilitin la integració de professionals mèdics d'altres comunitats autònomes, professionals jubilats i fins i tot professionals sanitaris amb simptomatologia lleu que podien continuar assistint a pacients des dels seus domicilis i sense riscos. 
 
Aquesta app mòbil inclou, a més, guies clíniques de salut desenvolupades per l'OMS i les entitats locals enfocades a minimitzar les possibilitats de contagi i facilitar l'autocontrol de les afeccions i està disponible per descarregar-se a les botigues d'aplicacions de Google Android i d'Apple iPhone i tauletes. Facilitar l'auto triatge es clau per maximitzar la capacitat d'assistència, ja que després de l'onada d'ingressos hospitalaris vindrà un increment d'altes de pacients que hauran de continuar sota supervisió. 
 
Les autoavaluacions realitzades pels pacients queden disponibles en els sistemes de triatge de les organitzacions i activen alarmes en cas de gravetat o en qualsevol moment que es detecti una alteració clínica. Aquest sistema també afavoreix els pacients amb patologies cròniques prèvies a la pandèmia, que podran continuar amb el seguiment clínic de la seva patologia sense haver d'anar a un hospital i evitar així el risc de contagis. 
 
Aproximadament unes cent persones confinades a la Catalunya Central, una de les zones amb la població més envellida afectada per la Covid-19, la gran majoria amb malalties cròniques concomitants, podran ser monitoritzades mitjançant Interactive Clinics gràcies a la donació de 73 SIM per part de Vodafone que es distribuiran entre aquelles persones que no tenen connexió, juntament amb tauletes que han estat facilitades pel campus Manresa de la UVic-UCC. Quan finalment s'hagi aconseguit controlar la pandèmia, la utilització de les TIC permetrà les organitzacions tenir millors infraestructures de tele-capacitat sobre les quals evolucionar, així com disposar d'informació d'utilitat per afrontar futures crisis. 
 
Inicialment, Interactive Clínics es va desenvolupar per realitzar el seguiment de l'evolució del dolor en pacients. Es basa en l'escala analògica visual VAS, la mesura de referència per realitzar un autoinforme fiable. Per corroborar que respondre a l'escala de dolor en una pantalla tàctil tenia la mateixa validesa que fer-ho en format paper, es va realitzar un estudi durant dos anys en el qual l'eVAS va demostrar tenir la mateixa validesa que el tradicional pVAS. Aquest estudi es va publicar el passat mes de febrer a la prestigiosa revista científica Journal of Medical Internet Research (JMIR). 
 
Amb l'evolució que ha protagonitzat l'aplicació Interactive Clinics, impulsada amb la voluntat de donar una resposta a les necessitats de la Covid-19 a la Catalunya Central, la plataforma s'ha convertit en una opció sòlida i de qualitat entre les eines de telemedicina que necessitin d'un feed-back continu dels pacients a distància, facilitant l'adquisició dels anomenats “patien reported outcomes” (percepcions reportades pels pacients), de manera fiable i segura, amb l'afegit de la possibilitat de comunicació com les videotrucades o la incorporació de nous mòduls interactius. 
 
Bit Genoma Digital Solutions és una enginyeria de software amb una gran experiència en solucions de salut electrònica i indústria 4.0, centrada en IOT de manera fàcil. El campus Manresa de la UVic-UCC i la Universitat de Newcastle a Austràlia impulsen i participen en diversos projectes d'investigació que combinen l'ús de les TIC, l'enginyeria, la promoció de la salut i l'atenció sanitària.