Cens de refugiats a Manresa durant la Guerra Civil. Els protagonistes d'una història oblidada

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

Infants refugiats acollits a la Llar de l'Infant, davant les oficines que aquesta institució tenia a l'edifici de ca la Buresa
Infants refugiats acollits a la Llar de l'Infant, davant les oficines que aquesta institució tenia a l'edifici de ca la Buresa | Arxiu La Vanguardia
Redacció
21 de maig del 2020
Actualitzat el 22 de maig a les 11:39h
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta del web que ofereix una informació de gran interès: una base de dades de més de 2.300 refugiats i refugiades -majoritàriament dones, infants i ancians- que, fugint de les zones ocupades per l'exèrcit franquista, durant la Guerra Civil, van ser acollides a Manresa.

La llista, que permet efectuar cerques individuals per noms i cognoms, il·lustra un dels drames que va viure la població civil i l'esforç que va comportar per Manresa atendre aquella massa de ciutadans que va anar creixent fins a desbordar totes les previsions.

Per contextualitzar la temàtica, el web inclou els articles "Els refugiats a Catalunya" i "Els refugiats a Manresa", aquest darrer, amb l'apartat "Qui eren? Quants eren? D'on van venir?".

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/refugiats
- Autor del web: Josep Alert
- Procedència de la documentació consultada: Arxiu Comarcal del Bages, Arxiu Municipal de Manresa, Arxiu Nacional de Catalunya i Centro Documental de la Memoria Histórica (Salamanca). 
- Publicació: gener del 2015