Creixen un 80% les intervencions policials relacionades amb baralles en domicilis a Manresa

Les campanyes contra la violència masclista durant el confinament han donat resultat gràcies a la seva "bona difusió"

Patrulles de la Policia Local de Manresa intervenint en una baralla familiar durant el confinament
Patrulles de la Policia Local de Manresa intervenint en una baralla familiar durant el confinament | N. Belyanina
21 de maig del 2020
Actualitzat a les 11:03h
La Policia Local de Manresa ha hagut de fer 56 intervencions en domicilis de la ciutat per baralles domèstiques de tot tipus en el que portem d'any. Aquesta xifra suposa un 80,6% més que les que va fer en mateix període de 2019. Només durant l'estat d'alarma, des del 14 de març fins al 17 de maig, els agents han actuat en 35 baralles en domicilis, una dada superior als 31 casos que es van donar des de l'1 de gener al 16 de maig de 2019. El nombre de detencions per aquest mateix motiu, però, és pràcticament el mateix que el 2019: 5 detencions aquest 2020 i 4 l'any passat, fins a mitjans de maig.

Aquesta última dada lliga amb la percepció que es té des de la regidoria de Feminismes i LGTBI. La regidora Cristina Cruz afirma que "no s'ha detectat un augment significatiu de casos nous de violència masclista, però sí un augment de la conflictivitat conjugal".

Les campanyes contra la violència masclista durant el confinament, tant de la Diputació com de l'Institut Català de la Dona, han donat resultat gràcies a la "bona campanya de difusió" que se n'ha fet. Durant aquest període s'han activat els comerços com a punt d'avís sobre violències masclistes, la línia 900 900 120, que ha rebut un 81% més de trucades, i canals de Telegram i Whatsapp que ha rebut força demandes relacionades amb violència masclista.

Cal destacar també que hi ha hagut el recurs del SIE de la Catalunya Central, obert recentment a Manresa, on es deriven a les dones que pateixen violència masclista, "que ha atès telefònicament i presencialment si ha calgut a dones víctimes de violència de gènere durant tot el confinament". En aquest període, des del SIAD s'han derivat 3 casos nous de violència masclista al SIE, explica Cruz.

No obstant la regidora adverteix que segurament hi ha "dades negres". perquè "com passa sempre en violència masclista" hi ha molts casos de dones "que no es coneixen, i encara més degut al confinament". I això ho explica en el fet que "la incertesa del moment tant excepcional que vivim fa que hi hagi més por a denunciar", ja que "el confinament aporta una sèrie de problemes afegits a la dona que generen inseguretat i inestabilitat, i que ho dificulten en gran manera: on deixar els infants, com accedir als serveis, inseguretat d'obtenir ordre de protecció, etcètera".

O sigui que segur que les situacions de violència es donen, "però hi ha una situació de contenció i espera per part de les dones" que fa que hagi hagut una disminució important de les denúncies sobretot durant les primeres setmanes i que "mica en mica" s'ha anat normalitzant a les dades habituals per la desescalada del confinament.

Durant la primera setmana, per ordre del Departament de Treball, Afers socials i Famílies es va fer un llistat de les dones, conegudes, convivents amb el seu agressor i des de l'Ajuntament se'ls està fent "un seguiment acurat durant tot el confinament". S'ha donat algun cas en que la dona ha hagut de marxar de casa i anar a un centre d'acolliment. Encara que la dona no vulgui denunciar les mesures s'han aplicat perquè "el què cal és protegir a la dona".

La convivència també ha agreujat els casos d'agressions de fills joves a pares. Durant el confinament s'ha detectat un cas nou, i tres més que s'han reactivat a partir de casos coneguts.