El Pont gòtic de Sant Antoni o Pont Vell d'Avinyó

| 20/12/2009 a les 23:21h
Arxivat a: Divulgar el Bages, pont de sant antoni, divulgar

Imatges del Pont de Sant Antoni. Fotos d'Antonio Mora Verges
El Bages per on discorren el Cardener i el Llobregat i un gran nombre de rieres, acumula un tresor històric patrimonial, poc o gens valorat, i dissortadament força desconegut: els ponts. Ens arribaven en aquesta ocasió únicament el Tomas Irigaray i Lopez i l'Antonio Mora Vergés fins a Avinyó, a la vall mitjana de la riera Gavarresa, a la zona de contacte amb el Lluçanès; el terme és drenat per la riera de Relat.
Aquesta notícia es va publicar originalment el 20/12/2009 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'objectiu que perseguim en aquest mati boirós i rúfol es el Pont gòtic sobre la riera de Relat.

El terme d'Avinyó és gran i hi ha abundància d'alzinars i pinedes. Els conreus són de secà, principalment cereals. En la ramaderia destaca el sector porcí. És notable la importància de la vinya, anys enrere encara molt més estesa, però que s'ha anat transformant profundament amb la introducció de ceps de qualitat i mètodes de conreu avançats. La denominació d'origen Pla de Bages potenciarà encara més aquesta activitat.

El municipi tal com es va constituir definitivament a la fi del primer terç del segle XIX, és format per tres antigues entitats d'història i característiques geogràfiques diferenciades: el nucli central, que ha donat el nom del municipi, inclou l'antic terme del castell d'Avinyó i és un sector relativament homogeni, centrat per la població; la part N del terme és composta per l'antiga quadra i jurisdicció de Relat, formada per la vall d'aquest riu i els seus vessants, que és la porta o canal de comunicació entre el Bages i el Lluçanès; finalment, la part S, des de la unió de la riera d'Oló amb la Gavarresa, i el sector SE, que s'allarga fins a l'Hostal de la Grossa, al límit amb Moià, ja dalt de l'altiplà Moianès, és formada per la parròquia de Santa Maria d'Horta, integrada en la vall històrica d'Artés, de la qual es va separar definitivament al principi del segle XIX.Com a nosaltres, si voleu visitar el Pont Gòtic, us caldrà demanar informació, i tenir la fortuna de trobar una persona coneixedora d'aquesta població, tota vegada que l'accés no està senyalitzat, i els voltants d'aquest magnífica infraestructura medieval no es troben en les millors condicions per a fer turisme.
 

Ens expliquen que fins al segle passat, en un extrem del pont hi havia una capella dedicada a sant Antoni i, en l'altre, un comunidor. D'un i altre edifici deixem constància que a dia d'avui, no hi trobareu cap resta. Atesa l'advocació d'aquella capella, pensem que potser el pont era conegut aleshores com Pont de Sant Antoni. Per aquest pont, hi passen el camí ral i el camí ramader que a través del Lluçanès van cap els Pirineus i a França.Fou aixecat al segle XIV, hi ha constància que fou molt malmès pel terratrèmol del 1427, i novament pel de 1783; des del 1815 i reconstruït, se’l coneix també com el Pont vell.

Les imatges obtingudes en circumstàncies climatològiques adverses, afegeixen una patina d’interès i misteri sobre el Pont Gòtic de Sant Antoni, que us esperonem a visitar.

COMENTARIS

El Pont Vell
Avinyonenc, 02/01/2010 a les 20:17
+0
-0
La gent d'Avinyó sempre s'ha referit a aquest pont amb el nom de Pont Vell. Per tant la referència al Pont Gòtic de Sant Antoni s'ha d'entendre com a una hipòtesi que fa l'Antoniu, autor de l'article, sense cap base històrica contrastada.
SEMPRE, SEMPRE ?
Antonio Mora Vergés, 13/02/2010 a les 19:28
+1
-0
“ Sempre •” és una dada molt imprecisa, també quan en un extrem del pont hi havia una capella dedicada a sant Antoni ?.
Certament faig una hipòtesi quan dic “ Atesa l'advocació d'aquella capella, pensem que potser el pont era conegut aleshores com Pont de Sant Antoni “
Dir allò de “la gent d'Avinyó sempre... “ com ho qualifiques ?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Manresa estrena dissabte la seva capitalitat cultural catalana | AjM
01/01/1970
Del divendres 19 al diumenge 21 de gener
01/01/1970
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 20
El programa de Susanna Griso parlant dels Pastorets de Sant Salvador de Guardiola | A3
La Cia Bivouac actuarà al Kursaal el 2 de febrer | Promocional
01/01/1970
Al Kursaal, el divendres, 2 de febrer