El Pont gòtic de Sant Antoni o Pont Vell d'Avinyó

Antonio Mora Vergés
20 de desembre del 2009
L'objectiu que perseguim en aquest mati boirós i rúfol es el Pont gòtic sobre la riera de Relat.

El terme d'Avinyó és gran i hi ha abundància d'alzinars i pinedes. Els conreus són de secà, principalment cereals. En la ramaderia destaca el sector porcí. És notable la importància de la vinya, anys enrere encara molt més estesa, però que s'ha anat transformant profundament amb la introducció de ceps de qualitat i mètodes de conreu avançats. La denominació d'origen Pla de Bages potenciarà encara més aquesta activitat.

El municipi tal com es va constituir definitivament a la fi del primer terç del segle XIX, és format per tres antigues entitats d'història i característiques geogràfiques diferenciades: el nucli central, que ha donat el nom del municipi, inclou l'antic terme del castell d'Avinyó i és un sector relativament homogeni, centrat per la població; la part N del terme és composta per l'antiga quadra i jurisdicció de Relat, formada per la vall d'aquest riu i els seus vessants, que és la porta o canal de comunicació entre el Bages i el Lluçanès; finalment, la part S, des de la unió de la riera d'Oló amb la Gavarresa, i el sector SE, que s'allarga fins a l'Hostal de la Grossa, al límit amb Moià, ja dalt de l'altiplà Moianès, és formada per la parròquia de Santa Maria d'Horta, integrada en la vall històrica d'Artés, de la qual es va separar definitivament al principi del segle XIX.



Com a nosaltres, si voleu visitar el Pont Gòtic, us caldrà demanar informació, i tenir la fortuna de trobar una persona coneixedora d'aquesta població, tota vegada que l'accés no està senyalitzat, i els voltants d'aquest magnífica infraestructura medieval no es troben en les millors condicions per a fer turisme.
 

Ens expliquen que fins al segle passat, en un extrem del pont hi havia una capella dedicada a sant Antoni i, en l'altre, un comunidor. D'un i altre edifici deixem constància que a dia d'avui, no hi trobareu cap resta. Atesa l'advocació d'aquella capella, pensem que potser el pont era conegut aleshores com Pont de Sant Antoni. Per aquest pont, hi passen el camí ral i el camí ramader que a través del Lluçanès van cap els Pirineus i a França.



Fou aixecat al segle XIV, hi ha constància que fou molt malmès pel terratrèmol del 1427, i novament pel de 1783; des del 1815 i reconstruït, se’l coneix també com el Pont vell.

Les imatges obtingudes en circumstàncies climatològiques adverses, afegeixen una patina d’interès i misteri sobre el Pont Gòtic de Sant Antoni, que us esperonem a visitar.