Vivències del temps de la Guerra (1936/39) a Manresa

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

Redacció
19 de maig del 2020
Actualitzat a les 12:05h
Mercat de la plaça Major de Manresa, l'any 1937
Mercat de la plaça Major de Manresa, l'any 1937 | Memòria.cat
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta del web Vivències del temps de la guerra a Manresa, que recull fragments d'entrevistes enregistrades en vídeo a 15 testimonis que parlen dels seus records d'infantesa de la Guerra Civil a Manresa. Els seus noms: Carme Ausió Ferrer,  Josep Batriu Agut,  Montserrat Camprubí Rovira,  Josep Esquius Bertran,  Antoni Garriga Prat,  Lluís Grifell Pons,  Antoni Molina Palau,  Jaume Navarro Torras,  Pere Playà,  Maria Prat Torras,  Josep Roca Comellas,  Soledat Serch Masafrets,  Lluís Soldevila Mominó,  Josep Tomàs Cabot  i  Josep Torra Ferrer.

Les intervencions es poden consultar pels noms dels entrevistats o per temes. Els àmbits temàtics són els següents: l'esclat de la guerra, la repressió a la rereguarda republicana, col·lectivitzacions i confiscacions, indústries de guerra, l'anticlericalisme i la destrucció d'esglésies, manresans al front de guerra, els refugiats, la fam, aspectes de la vida quotidiana i la retirada republicana davant la imminent ocupació de l'exèrcit franquista.

Cal destacar els relats sobre la presència de civils manresans a la caserna del Carme el 19 de juliol de 1936, o del mateix Antoni Molina com a soldat; les activitats de la xarxa d'espionatge franquista Socors Blanc; els assassinats del jesuïta Manuel Peypoch i del Pare Oriol; l'ocultació de religiosos per part de diverses famílies manresanes; les misses clandestines; el salvament d'una part de la imatgeria sacra i la col·lectivització de Cal Marquet (origen de l'actual Lemmerz).

La suma de les diferents declaracions ofereix una visió de conjunt d'un període transcendental de la nostra història contemporània.

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/guerra
- Entrevistes: Joaquim Aloy, Jordi Basiana i Pere Gasol
- Enregistraments de les entrevistes: Jorge Caballero, Txell Casas, Georgina Farrando, Dídac Garcia i Xavier Gil. 
- Publicació: març del 2014