Esglésies i oratoris celebren els primers funerals després de dos mesos d'aturada

L'entrada a la fase 1 de la Catalunya Central ha permès tornar a celebrar cerimònies de comiat dels difunts

Funeral per Pere Alarcón Egea a la basílica de la Seu, aquest dilluns
Funeral per Pere Alarcón Egea a la basílica de la Seu, aquest dilluns | Pere Fontanals
18 de maig del 2020
Actualitzat a les 14:53h
El mossèn Jean Hakolimana donava les darreres indicacions abans de començar el funeral per Pere Alarcón Egea, la primera cerimònia de comiat que se celebrava a la basílica Santa Maria de la Seu aquest dilluns, després de dos mesos sense fer-ho. "Poseu-vos separats, amb dues persones per bancada i deixant una filera de seients entre cada filera ocupada", explicava.

El confinament ha provocat que la tecnologia hagi entrat de ple a l'església per oferir les misses via streaming, encara amb més raó, amb les cerimònies de Setmana Santa que han coincidit amb l'aturada. Una tecnologia que sembla que es queda: "Perquè els familiars del Pere que no siguin aquí puguin seguir el funeral per internet, us demano que poseu els mòbils en mode avió", seguia Hakolimana, "per evitar interferències en la transmissió". Mentrestant un noi jove instal·lava una càmera minúscula en un faristol per retransmetre l'entrada al temple de la caixa fúnebre i la cerimònia.

Quan tot estava a punt, el mossèn retirava una cinta que limitava l'accés a la part final de la sala.  Després ho destacava, ja començada la cerimònia. "Avui és un dia trist perquè acomiadem el Pere, però també és un dia de retrobada després de dos mesos sense poder venir a la Seu", i seguia, "han estat tantes les ganes de tornar que fins i tot hem hagut d'obrir la part final del temple perquè tothom pogués acomiadar-lo".

Després de dos mesos en els quals les famílies que han perdut algun dels seus membres no l'han pogut acomiadar, aquest dilluns se celebren sis cerimònies, dues en esglésies, tres en oratoris dels tanatoris i, finalment, una en una sala municipal. Diumenge, l'últim dia en que no es podia fer cerimònia per al finat, no se'n va celebrar cap ni al Bages ni al Moianès.

L'entrada a la fase 1 de desconfinament permet poder acomiadar els difunts amb una sèrie de limitacions. L'aforament a les sales de vetlla queda limitat a 10 persones, l'acompanyament al cementi a 15 més el ministre de culte. Les cerimònies, tant el oratoris com en espais de culte o altres estances queden limitades a un terç de la seva capacitat convencional.