El míting de la Diada Nacional del 1976 a Manresa

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

Una part del públic assegut a la pista del pavelló del Congost durant el míting de la Diada Nacional (10/9/1976)
Una part del públic assegut a la pista del pavelló del Congost durant el míting de la Diada Nacional (10/9/1976) | Jordi Pascual Barrera
Redacció
18 de maig del 2020
Actualitzat a les 12:20h
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta del web on podem escoltar l'àudio, de 90 minuts de durada, d'un acte històric, el de la celebració de la primera Diada Nacional a Manresa després de la dictadura. L'acte es va celebrar el 10 de setembre del 1976 al pavelló del Congost i va ser un dels més multitudinaris de la transició a Manresa.

A l'acte, organitzat per l'Assemblea del Bages i presentat per Isidre Badia, hi participaren Josep Badia -que seria detingut per la seva intervenció-, Xavier Sitjes, Dolors Estrada, Joan Tatjé i Sebastià Vives. Tots els àudios apareixen acompanyats de la seva transcripció.

L'àudio recull nombroses interrupcions del públic que aplaudeix els discursos o crida “Llibertat, Amnistia i Estatut d'Autonomia!” i “Visca l'Assemblea de Catalunya!”. Acaba amb la interpretació de l'himne dels Segadors.

L'enregistrament sonor va ser efectuat per Lluís Alsedà Soler. Maria Lluïsa Batlle el va fer arribar a l'Associació Memòria i Història de Manresa, que li va donar format web.

El web també presenta retalls de premsa, una quarantena de fotografies, una trentena de documents sobre les gestions realitzades per organitzar l'acte i el seguiment que en va fer la Guàrdia Civil i una vintena de documents de l'Assemblea del Bages facilitats pel manresà Pep Centelles i Portella sobre el balanç econòmic de l'acte. 

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/diada1976
- Autors del web: Joaquim Aloy i Oriol Luján
- Transcripció de l'àudio del míting:  Aloma Vilamala Comas
- Publicació, setembre del 2011