Les repressions de la guerra i la postguerra a Manresa

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

Fotograma d'un dels sis documentals del web, el dedicat a Pilar Vers, realitzat per Laia Olivé
Fotograma d'un dels sis documentals del web, el dedicat a Pilar Vers, realitzat per Laia Olivé | Laia Olivé
Redacció
17 de maig del 2020
Actualitzat a les 14:08h
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta del web que intenta explicar l'abast de les repressions exercides a Manresa durant la rereguarda republicana (1936-39) i durant el franquisme (a partir de 1939), exemplificant-ho a través de sis documentals sobre sis famílies que van perdre el seu pare en aquestes repressions.

Dolors Duocastella Roig, Pilar Vers Arenys i Pere Vilarasau Serracanta expliquen els assassinats dels seus pares, que es produïren a la rereguarda republicana. Teresa Fàbrega Sibila, Maria Vilaseca Font i les germanes Rosa, Àngela i Carme Soler expliquen què va representar l'execució dels seus pares els primers anys del franquisme.

Els documentals es complementen amb nombrosos documents de l'època i amb un apartat de preguntes sobre les dues repressions.

El web també ofereix una entrevista a Hilari Raguer, historiador i monjo de Montserrat, sobre la repressió religiosa durant la Guerra i el paper de l'Església durant la República i el franquisme, i una entrevista a mossèn Josep Riba, capellà establert a Manresa que els primers temps de la guerra s'hagué d'amagar per sobreviure a la persecució antireligiosa.

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/repressions
- Continguts: Joaquim Aloy i Pere Gasol
- Realització dels documentals: Jorge Caballero, Laura Casaponsa i Laia Olivé
- Enregistrament de les entrevistes a Hilari Raguer i mossèn Riba:  Laia Olivé
- Publicació: novembre del 2008