La Fura aposta pel teatre virtual en ple confinament

La companyia estrena "La maldición de la corona", en versió lliure de "Macbeth"

Toni Carrasco
16 de maig del 2020
Durant la representació de «La Maldición de la Corona»
Durant la representació de «La Maldición de la Corona» | La Fura dels Baus
La pandèmia actual ha provocat un canvi evident de paradigma tant econòmic com social. El món digital n'ha estat un aliat i una eina per no acabar del tot tancats i confinats eternament. Des de la Fundació Èpica de La Fura dels Baus aquest desafiament s'ha canalitzat amb l'adaptació a un nou escenari i la reinterpretació d'un clàssic de la literatura de Shakespeare: Macbeth.

La Maldición de la Corona, que ja s'ha representat aquests dies en directe en plataformes digitals, és una funció virtual encerclada en el fet que fa referència a com una decisió i una situació canvien una vida per sempre i creen una "nova normalitat". La primera performance virtual els va fer el passat 28 d'abril i la segona aquest 8 de maig. L'èxit de les dues convocatòries no deixa lloc a dubtes: més de 3.000 persones a la primera actuació i 1.800 me´s a la segona.

Aprenentatge compartit

Tal com explica Pep Gatell, un dels fundadors de La Fura dels Baus, explica que és "una idea conjunta amb actors d'arreu". "Tothom aprèn de tothom a fer coses noves i a valorar la dels altres. L'actor grava, enregistra, munta vídeo i àudio. Estem compartint talent i sortint de la nostra zona de confort habitual", remarca. 

En aquest sentit, apunta que a diferència de la posada en escena habitual i la reproducció a través de l'ordinador hi entren nous jugadors: els efectes 3D i la realitat augmentada. "Som una comunitat que compartim el nostre talent entre nosaltres i amb el públic", explica Gatell, remarcant que estan a tres grups de recerca "per veure i demostrar com l'ésser humà resol problemes". "Les tècniques de la Fura i la Fundació Èpica en són un bon exemple per experimentar aquests comportaments i les reaccions al caos que es produeix en les nostres obres", afegeix.

Aquest projecte de creació col·lectiva distributiva ha comptat amb la col·laboració de fins a trenta creatius de diferents països i procedents de camps artístics ben diversos. El contingut artístic, creatiu i fictici amb una durada d'una hora i dividit en cinc actes ens porta per un món virtual en què l'estètica dels videojocs i de Mad Max, les tècniques del 3D o la realitat augmentada són recursos ben naturals en aquesta singular proposta. Amb imatges de naus espacials en un món canviant i que s'està transformant ràpidament.