La Plataforma dels Aliments instal·larà punts de recollida als supermercats per atendre l'increment d'usuaris

Els clients podran dipositar els productes en un espai senyalitzat on no hi haurà voluntaris

Presentació del recapte d'aliments
Presentació del recapte d'aliments | FCSC
Redacció
15 de maig del 2020
Actualitzat a les 14:25h
L'auge de famílies que, en les darreres setmanes, estan requerint l'ajuda de la Plataforma dels Aliments de Manresa ha fet que l'entitat es trobi sota mínims. Un 10% de la població de la ciutat ja n'és usuària i setmana darrere setmana s'hi sumen més famílies. Davant la necessitat urgent de productes, a partir de dilluns un total de 29 supermercats de la ciutat recolliran aliments.

Se seguirà la fórmula dels recaptes, amb un punt fix on s'indicaran quines són les necessitats més immediates i on els clients podran dipositar els productes. No obstant això, no hi haurà voluntaris in situ, i els aliments es recolliran al final de la jornada. Inicialment, el recapte es mantindrà fins a l'1 de juny.

La iniciativa està organitzada conjuntament per la Fundació Convent de Santa Clara i l'Ajuntament de Manresa. La crisi sanitària de la Covid-19 ha provocat un increment de la demanda als Serveis Socials municipals i dels usuaris de la Plataforma dels Aliments. Davant la urgent necessitat, explica la directora de la fundació, Sor Lucia Caram, s'ha buscat la manera de poder seguir donant aliments a les famílies que es troben en aquesta situació de vulnerabilitat.

Un recapte com els habituals, explica, era difícil per poder seguir les recomanacions de les autoritats sanitàries. Per aquesta raó s'ha optat per instal·lar un punt fix als supermercats, sense voluntaris. La recollida dels productes dipositats durant el dia la farà sempre la mateixa persona, que s'encarregarà de dos supermercats. "Així evitem que passin per moltes mans", diu Caram. Després els aliments estaran una setmana en quarantena, abans de començar-los a introduir als lots que s'entreguen a les famílies.

Els 29 establiments participants són els pertanyents a les cadenes Bon Preu i Esclat, Bonarea, Caprabo, Carrefour, Consum, Llobet, Plus Fresc i Roges. Els aliments més necessaris que es demanen són arròs, pasta, sucre, mongetes cuites, bolquers, cereals infantils (farinetes), potets de menjar infantil, cacau soluble i cereals. Hi haurà un cartell que ho indicarà i, en funció del que més es reculli aquests primers dies, es col·locarà un nou rètol indicant què és més indispensable.

El nombre d'usuaris de la Plataforma dels Aliments de Manresa segueix creixent setmana darrere setmana. En aquests moment, hi ha unes 2.000 famílies. Les darreres setmanes, l'Ajuntament de Manresa també ha doblat les partides destinades al pagament de productes com la llet i els ous de la plataforma.

"Aquesta setmana ha estat horrorosa", diu Caram, que explica que ha canviat completament el perfil de l'usuari. "Hi ha molta gent que s'ha quedat sense feina, empresaris que no podran tornar a obrir", posa com a exemple. Des de la Fundació confien que el recapte, que inicialment serà de 15 dies però que es podria prorrogar, "serveixi per parar el cop" encara que tem que la situació "ha vingut per quedar-se".