Els bombardeigs franquistes a Manresa (1938-39)

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

per Redacció , 15 de maig de 2020 a les 12:30 |
Les germanes Maria i Marina Gibert i Rubinat, víctimes dels bombardeigs franquistes a l'edat de 12 i 11 anys, a la Pujada Roja | Col·lecció familiar
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta del web que explica amb profusió de textos, documents i entrevistes els bombardeigs i metrallaments aeris que van tenir lloc a Manresa a finals de la Guerra Civil i que van produir la mort d'un mínim de 35 persones. També explica amb detall l'enorme tasca de la Junta de Defensa Passiva de Manresa en la construcció de refugis antiaeris per a protegir-se dels atacs de l'aviació, i en altres valuosos treballs preventius.


El web publica els noms de les víctimes mortals, un mapa dels bombardeigs amb la indicació d'on van caure les bombes, i documents d'un gran interès històric procedents dels arxius militars d'Àvila, Villaviciosa de Odón i Roma, entre d'altres.

Una part especialment significativa del web són els vídeos d'una quinzena de familiars de les víctimes i d'una trentena de testimonis que recorden molt bé aquells fets tràgics.


Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/bombardeigs
- Autors: Joaquim Aloy i Pere Gasol
- Enregistrament de les entrevistes a familiars i testimonis: Jorge Caballero i Laura Casaponsa
- Publicació: desembre del 2005. Renovat i ampliat el desembre del 2008

 

Participació