Sant Vicenç de Castellet facilitarà l'ampliació de les terrasses de manera gratuïta durant la fase 1

El consistori exonerarà els establiments amb terrassa del pagament de la taxa d'ocupació de la via pública mentre duri la fase 1

Una persona fent un cafè en una taula d'una terrassa d'un bar d'Oliana (Alt Urgell)
Una persona fent un cafè en una taula d'una terrassa d'un bar d'Oliana (Alt Urgell) | ACN
Redacció
15 de maig del 2020
Actualitzat a les 12:27h
La Catalunya Central entrarà previsiblement el proper dilluns 18 de maig a la fase 1 del desconfinament que marquen les autoritats sanitàries. Entre altres mesures, es permetrà l'obertura de les terrasses dels establiments de restauració, que fins ara han estat tancades al públic, i l'obertura dels comerços de fins a 400 metres quadrats sense cita prèvia. Amb la voluntat de facilitar el retorn a l'activitat de bars, restaurants i cafeteries, tancats des de l'inici de la crisi, des de l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet s'han establert diferents mesures de suport al sector de la restauració.

El consistori facilitarà l'ampliació de les terrasses de manera gratuïta durant la fase 1, i donarà llum verda a l'ampliació de l'espai per a taules i cadires sobre la vorera i sobre la calçada, en cas que no es requereixi cap mesura excepcional. En tots dos casos, s'ha de tenir en compte que el nou espai ocupat no impedeixi les entrades i sortides de vehicles als guals particulars i el vistiplau dels veïns, com és habitual. En el cas en què s'ocupi la calçada, es tancarà el pas de vehicles en els trams afectats, sempre que sigui possible, de dijous a diumenge, per facilitar l'extensió de taules i cadires.

Un d'aquests carrers serà el carrer Gran, que esdevindrà zona de vianants de dijous a diumenge. Si els establiments estan interessats en ampliar terrassa a la calçada també de dilluns a dimecres hauran de presentar un informe tècnic garantint  la seguretat dels clients amb determinades mesures. A la plaça Clavé l'ampliació de terrasses es podrà fer tota la setmana ocupant alguna plaça d'aparcament sense afectar els espais per als contenidors ni el trànsit, amb les mesures de seguretat habituals de les terrasses que ja hi ha.

Gratuïtat i bonificació

En paral·lel, els establiments no hauran de pagar la taxa d'ocupació de la via pública durant aquesta primera fase de confinament. En el cas dels establiments que ja hagin pagat tota la temporada rebran un descompte proporcional als dies que duri la fase 1 i es bonificarà la taxa fins a finals d'any en un 50%.

L'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet recorda que tots els establiments interessats a ampliar els espais de terrassa han de presentar l'assegurança de responsabilitat civil.

Condicions d'higiene i seguretat

D'acord amb les normes establertes pel pla governamental, les condicions de distanciament, prevenció i higiene que hauran de complir les terrasses seran les següents:

Mesures de distanciament

- Mantenir una distància mínima entre taules o grups de taules d'un mínim de 2 metres.
- Les reunions a les terrasses seran d'un màxim de 10 persones, respectant la distància mínima de seguretat entre persones (1,5 a 2 m), llevat de les persones que conviuen juntes.


Mesures d'higiene i prevenció en la prestació del servei a les terrasses

- Neteja i desinfecció del mobiliari de la terrassa, entre un client i un altre.
- En el cas d'utilització d'estovalles o tovallons, es prioritzarà que siguin d'un sol ús. Si no és possible, s'ha d'evitar l'ús d'aquests elements entre diferents clients.
- Tenir a disposició del públic gels hidroalcohòlics.
- Fomentar el pagament amb targeta, netejant l'aparell després de cada ús.
- Evitar la utilització de cartes o menús físics. S'aconsella utilitzar dispositius electrònics propis, pissarres, cartells o altres mitjans similars.
- Els elements auxiliars del servei, com poden ser gots, plats, coberts, estovalles, s'han de guardar en recintes tancats o lluny de zones de pas de clients i personal.
- S'eliminaran productes d'autoservei com tovallons, setrilleres, setrills i altres estris similars, prioritzant dosis d'un sol ús o el seu servei amb altres formats a petició del client.
- L'ocupació màxima dels lavabos per als clients serà d'una persona, excepte en aquells supòsits de persones que necessitin assistència. En aquests casos també es permetrà la utilització per part de l'acompanyant. S'ha de procedir a la neteja i desinfecció dels esmentats lavabos, com a mínim, 6 vegades al dia.


Mesures d'higiene i prevenció per al personal treballador

- Tots els treballadors/es habituals i temporals estan obligats a utilitzar els equips de protecció individual adequats al nivell de risc i també hauran d'estar formats i informats sobre el correcte ús d'aquests. Les mascaretes son d'obligat ús quan no es pugui garantir la distància de seguretat d'uns 2 metres entre persones, ja sigui entre treballador/a i client o entre els propis treballadors/es.
- Els treballadors/es hauran de tenir a la seva disposició gels hidroalcohòlics i si no es possible, aigua i sabó.
- També hauran de mantenir la distància de seguretat interpersonal mínima de 2 metres entre treballadors/es. La disposició dels llocs de treball, l'organització dels torns i la resta de condicions de treball es modificaran per garantir aquesta distància.
- S'habilitarà un espai perquè cada treballador/a pugui canviar-se en arribar al centre de treball i al finalitzar la jornada. Aquest espai haurà de tenir taquilles o facilitar un lloc per deixar la roba i objectes personals.
- S'hauran de mantenir les distàncies interpersonals previstes, en els vestidors, taquilles i lavabos dels treballadors/es. També a les àrees de descans, cuines i qualsevol altra zona d'ús comú.
- Si un treballador/a comencés a tenir símptomes compatibles amb la malaltia, es contactarà immediatament amb Salut (061), i haurà d'abandonar el seu lloc de treball fins que la seva situació mèdica sigui valorada per un professional sanitari.
- La persona titular de l'activitat haurà de complir les obligacions que estableix la legislació vigent general en prevenció de riscos laborals i específicament en la prevenció del contagi de la Covid-19.