Es compleixen 30 anys de la rehabilitació de la Casa Lluvià a Manresa

El 15 de maig de 1990 s'inaugurava en l'edifici modernista la seu de la recent creada Delegació Bages-Berguedà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya

Casa Lluvià
Casa Lluvià | COAC
Redacció
15 de maig del 2020
Actualitzat a les 11:20h
El 15 de maig de 1990, ara fa 30 anys, s'inaugurava la seu de la recent creada Delegació Bages-Berguedà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, en l'edifici modernista rehabilitat de la Casa Lluvià, obra de l'arquitecte manresà Ignasi Oms i Ponsa. La rehabilitació va ser una operació de col·laboració pública-privada, en la que l'Ajuntament en cedia l'usdefruit per un període determinat, i el COAC afrontava els costos de la rehabilitació. 

El projecte i les obres de rehabilitació les van dur a terme els arquitectes Jordi Bonet i Jordi Garcia, amb la empresa Cots i Claret com a constructora. L'impuls de descentralització dels serveis del COAC es va iniciar a Vic i Manresa amb poc temps de diferencia i han estat referent d'aquest model territorial que aposta per tenir presencia i protagonisme en les seves societats properes.

A Manresa, el cap visible i primer delegat de la recent inaugurada seu va ser l'arquitecte Josep Ma Sarrate. La inauguració es va fer coincidir amb la primera exposició sobre l'obra de l'arquitecte manresà Ignasi Oms i Ponsa, ubicada a la planta soterrani i comisariada per l'arquitecte Enric Masana i l'historiador Fermí Bataller. La cerimònia d'inauguració va ser presidida pel llavors alcalde de Manresa, Juli Santcliments, Francesc Iglesias com a president del Consell Comarcal del Bages, i Joan B. Mur, president de la demarcació de Barcelona del COAC. L'acte va estar reeixit amb una lectura dels seus poemes per part de l'arquitecte i poeta Joan Margarit.

En aquests 30 anys la seu ha estat presidida per diferents delegats, Josep Ma Sarrate, Jordi Ludevid, Lluís Piqué, Ramón Bacardit, i Enric Masana. La seu de Manresa de la delegació del Bages-Berguedà ha passat el 2019 a ser seu, juntament amb Vic, de la demarcació de les Comarques Centrals del COAC.