«No podem donar resposta policial a les baralles i a la delinqüència de bandes sense decisió política»

El sindicat USPAC de la Policia Local de Manresa reclama "formació en ordre públic" i que "l'Ajuntament marqui prioritats i objectius en l'actuació policial" a curt, mig i llarg termini

Agents de diferents cossos policials fent presència a la plaça Sant Ignasi
Agents de diferents cossos policials fent presència a la plaça Sant Ignasi | Pere Fontanals
14 de maig del 2020
Actualitzat el 16 de maig a les 20:57h
"Fa molt temps, quan vam començar a detectar un increment de pisos ocupats per delinqüents ja vam dir que acabaria malament". Joan Pujols, agent de la Policia Local de Manresa, president del sindical policial USPAC i president de la Junta de Portaveus a l'Ajuntament de Manresa, assegura que "la policia té les mans lligades" a l'hora d'actuar contra les baralles i els brots conflictius que s'han viscut darrerament a Manresa per part de joves que viuen en pisos ocupats "sense cap mena de control".

"El problema no és que siguin ocupes ni que siguin estrangers -no ho són tots-, des del nostre punt de vista, el que ens ocupa és que són delinqüents", afirma, "ja que tots ells són coneguts per la policia perquè han estat detinguts en més d'una ocasió, en alguns casos en 15, 20 o 25 ocasions". Perquè, explica, "podem intervenir en una baralla", però si no hi ha lesions greus, ni detecten armes blanques, ni ningú no vol denunciar "no podem fer res més que restablir de nou la normalitat a la zona".

Pel que han detectat, Pujols explica que "joves delinqüents de l'àrea metropolitana s'estan desplaçant a ciutats de la segona corona, de Mataró a Valls passant per Granollers, Vic, Manresa o Igualada". "Tenen un passat delinqüencial important a altres llocs, -segueix- i marxen d'aquests llocs per la pressió policial o perquè entre ells hi ha persones que els busquen per passar comptes...". Però també altres arriben perquè saben que "a Manresa s'hi viu bé".

Ocupació d'infrahabitatges

El president de l'USPAC també demana "implicació municipal" en el control de l'estat dels pisos que han ocupat. La policia es troba amb habitatges amb un molt mal estat de les instal·lacions elèctriques, amb quadres modificats sense tenir nocions d'electricitat, amb pisos que són infrahabitatges "i que en alguns casos amenacen ruïna" i amb habitatges "que no reuneixen cap criteri de salubritat".

Això pot provocar incendis -"ja ens hem trobat amb algun cas"-, hi ha perill d'esfondraments i d'aparició de plagues i focus d'infeccions. "En alguns casos hem hagut de llençar la roba després d'accedir a un d'aquests habitatges", explica tot recordant que aquests factors són competència municipal.

Baralles i manca de convivència

A Manresa hi ha una desena d'habitatges d'aquests tipus que estan ocupats per joves que delinqueixen i causen molèsties als veïns, tres d'ells fora del Centre Històric. Hi ha el problema propi de l'ocupació d'habitatges en males condicions i hi ha el problema de la delinqüència, "però també hi ha el problema de la convivència", posa sobre la taula Pujols, "el més visible per a la població". Són persones que creen molèsties veïnals molt importants i que no fan comunitat amb els seus veïns" i això es veu molt en les ocupacions que han fet "al carrer del Cós, carrer Hospital, Baixada dels Drets, o la zona de plaça Europa...".

La gent de Manresa "no pot viure amb por" d'una colla d'una cinquantena de delinqüents "que ho estan destrossant tot", i avisa que "podem arribar a un punt en que els veïns s'autoorganitzaran, com ha passat en altres ciutats del país".

Formació i decisió política

Amb aquest panorama, la USPAC reclama formació i decisió política per poder fer front a la situació. "No tenim formació suficient per intervenir en una baralla com la de dimecres", explica tot reclamant formació "en ordre públic". Una formació que s'ha d'estendre a altres departaments de l'administració local, "com els Serveis Socials". També reclama equipaments de protecció individual "per casos com aquests o per altres casos com persones que han patit un brot violent, per exemple", complementa Pujols.

Però el què sobretot troba a faltar és decisió política, "algú que es decideixi a treballar aquest problema". Per això, més enllà de com fer els serveis o com han de fer la seva feina, Pujols creu que cal que "l'Ajuntament marqui prioritats i objectius en l'actuació policial" a curt, mig i llarg termini. Destaca la importància que un cos policial actuï en la prevenció, i en el cas d'aquests joves "la prevenció ha de ser horitzontal, implicant a diversos departaments de l'Ajuntament".

"Els problemes se solucionen quan a la carpeta que conté aquell problema ja no hi cap res més". Per això, explica que els veïns de les zones afectades "han de ser els nostres ulls quan nosaltres no hi som" i "nes han de trucar" i "denunciar" i "entrar instàncies a l'Ajuntament". "No tenim cap vareta per solucionar-ho tot, però si la gent no ens avisa nosaltres no podem saber què passa. Tenim una ciutat gran, complexa i un cos policial empetitit. Ens faltarien una vintena d'agents", conclou.