El Consell Comarcal organitza un programa per fer visible el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia

A partir d'aquest dijous recomanarà pel·lícules i documentals que incloguin la diversitat i es programarà una xerrada

La consellera de l'Àrea de Serveis Socials Bàsics, Dones i Polítiques d'Igualtat, Àdria Mazcuñán, en una imatge d'arxiu
La consellera de l'Àrea de Serveis Socials Bàsics, Dones i Polítiques d'Igualtat, Àdria Mazcuñán, en una imatge d'arxiu | ERC
Redacció
14 de maig del 2020
Actualitzat a les 12:07h
El Consell Comarcal del Bages organitza un programa per fer visible la commemoració de la jornada del 17 de maig, Dia Internacional contra la LGTBIfòbia al territori. El Servei d'Atenció Integral (SAI) proposa sensibilitzar la ciutadania en matèria de diversitat afectiva, sexual i de gènere a partir de diferents activitats.

Un dels eixos del Pla Comarcal per garantir els drets de les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals (2018-2021) és fer visible la diversitat com una eina per contribuir a combatre l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, encara presents a la societat.

Des de dimecres

El programa d'activitats ha començat aquest dimecres amb la publicació diària, a través de les xarxes socials, i durant una setmana de propostes de sèries, pel·lícules o documentals que tractin el tema de la diversitat sexual i/o de gènere, o bé, que incloguin personatges LGTBI, sense que aquest sigui el centre de la trama i, per tant, que incorporin la diversitat dins la normalitat. Les publicacions s'han elaborat conjuntament entre el Consell Comarcal i l'Ajuntament de Manresa per tenir més força i donar major visibilitat a la campanya.

Xerrada virtual

Una de les altres propostes destacades serà la xerrada virtual Autocura i cura de lo col·lectiu de les persones LGTBIQ en confinament a càrrec de la psicòloga i terapeuta Violeta García Guio. Formada en psicoteràpia feminista i de transformació social, compartirà estratègies per auto cuidar-nos i gestionar les relacions de convivència en el context actual que estem vivint. La xerrada es farà a través de zoom a les 18.00 hores.

El programa d'actes també inclourà una acció amb el conjunt de professionals del Consell Comarcal del Bages a través dels vídeos Dibuixant el gènere del sociòleg Gerard Coll-Planas, especialista en estudis LGTBI i la il·lustradora Maria Vidal. És una proposta pedagògica per entendre com funciona el sistema sexe-gènere, que encasella a les persones sota les categories home-dona-heterosexuals i atribueix tota una sèrie de característiques a cadascú, deixant fora a totes les persones que no se senten identificades amb aquestes maneres de ser, actuar i sentir. Els vídeos es poden trobar online, de manera que hi pot accedir tota la ciutadania.

Accions continuades

El proper mes de juny també es commemorarà el Dia de l'Orgull o Alliberament LGTBI i durant l'any el SAI treballa en accions quotidianes de sensibilització com els tallers a les escoles i instituts de la comarca Qui sóc jo? i Sobre gustos ni hi ha res escrit. La consellera de l'Àrea de Serveis Socials Bàsics, Dones i Polítiques d'Igualtat del Consell Comarcal del Bages, Àdria Mazcuñán, ha explicat que "fer visibles els casos de lgtbifòbia és important perquè ningú oblidi que sí que succeeixen, i que aquesta és una situació preocupant a la nostra societat. Alhora, posem en valor totes i cadascuna de les campanyes de sensibilització que es duen a terme, per tal de fer visible el problema i sensibilitzar la població. No podem tapar-nos els ulls o girar la cara davant una situació de vulnera drets i fa patir persones del nostre entorn".