La Sindicatura de Comptes detecta «fraccionament indegut» de contractes al Monestir de Montserrat

L'informe conclou que "el procediment d’atorgament no es va ajustar a la normativa en matèria de subvencions, que no han quedat correctament justificades i que es va incomplir la normativa de contractació pública"

La Sindicatura recomana que el patronat hauria d'adequar els ajuts a l'Abadia de Montserrat a la normativa en matèria de subvencions
La Sindicatura recomana que el patronat hauria d'adequar els ajuts a l'Abadia de Montserrat a la normativa en matèria de subvencions | Josep M Montaner
NacióDigital
13 de maig del 2020
Actualitzat a les 19:24h
La Sindicatura de Comptes detecta "fraccionament indegut" en diversos contractes que va fer el Patronat de la Muntanya de Montserrat durant el 2017 amb l'expresident del Parlament Joan Rigol com a president de la comissió executiva. De fet, Rigol encara manté el càrrec des del 2011.

Segons l'informe, els contractes que incompleixen la llei fan referència al subministrament i col·locació de caixers automàtics al pàrquing, al servei de recollida d'animals abandonats dins el Parc Natural, al servei de neteja i manteniment del parc, al servei de manteniment de camins, al subministrament d'electricitat i al canvi de dispositius de seguretat. La Sindicatura també qüestiona les subvencions de 2 milions d'euros a l'Abadia de Montserrat.

Segons l'informe, durant l'exercici del 2017 el patronat només va fer contractes menors. En concret, en va fer 86 (59 de serveis, 21 de subministraments i 6 d'obres) adjudicats directament per un total de 967.298 euros. La Sindicatura ha analitzat aquests contractes menors en comparació amb els que es van produir als exercicis del 2015, 2016 i 2018 i ha conclòs que, en diversos casos, "els imports, les dates, els tipus de contracte o la reiteració de contractes suposen un incompliment del que estableix l'article 86.2 del TRLCSP i, en conseqüència, es considera que hi va haver un fraccionament indegut dels contractes".

En l'informe també es fan diverses observacions sobre "l'atorgament, la gestió i la justificació" de les subvencions atorgades a l'Abadia de Montserrat per un total de 2 milions d'euros i la Sindicatura conclou que "el procediment d'atorgament no es va ajustar a la normativa en matèria de subvencions, que les subvencions atorgades no han quedat correctament justificades i que es va incomplir la normativa de contractació pública".

Sobre aquesta qüestió, la Sindicatura recomana que "el patronat hauria d'adequar els ajuts a l'Abadia de Montserrat a la normativa en matèria de subvencions, revisar les justificacions presentades pel beneficiari, requerir la documentació justificativa addicional que calgui i, si escau, iniciar un procediment de reintegrament". De fet, segons l'informe, el Patronat de la Muntanya de Montserrat ha registrat despeses per 175.884 euros que són subvencions directes atorgades sense seguir el procediment establert per la normativa vigent. D'altra banda, la Sindicatura també ha detectat que el patronat va abonar al seu personal alguns complements salarials "que no s'ajusten a la normativa aplicable".