Activat el pla NEUCAT per risc molt probable de nevades al Bages, dilluns al matí

Redacció
20 de desembre del 2009
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat, aquest matí, la fase d'alerta del Pla especial d'emergències per nevades (NEUCAT). L'activació de l'alerta s'ha fet arran de l'avís de nivell 1 de situació meteorològica de risc per neu a partir de la propera matinada, emès pel Servei Meteorològic (SMC).

Segons el SMC, a partir de la propera matinada, entre la 01.00 i les 07.00 hores de dilluns 21 de desembre, és probable que s'acumulin gruixos de neu superiors als 2 cm. en cotes superiors a 300 metres a les comarques del Baix Camp, Baix Ebre, Priorat, Ribera d'Ebre i Terra Alta. També hi ha la possibilitat, tot i que és menys probable, de que aquestes nevades es produeixin en moltes altres comarques: Alt Camp, Alt Penedès, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Conca de Barberà, Garraf, Garrigues, Montsià, Segrià i tarragonès.

La previsió del SMC, pel període de les 07.00 hores a les 13.00 hores de demà dilluns, indica que és molt probable que aquestes nevades afectin a les comarques: Alt Urgell, Alta Ribagorça, Bages, Berguedà, Cerdanya, Noguera, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Solsonès. De la mateixa manera, la previsió queda com a probable a les comarques: Alta Camp, Alt Penedès, Anoia, Baix Camp, Conca de Barberà, Garrigues, Osona, Pla d'Urgell, Priorat, Ribera d'Ebre, Ripollès, Segarra, Segrià, Terra Alta, Urgell, Vall d'Aran. Per últim, s'observa la possibilitat de que les nevades també afectin a les comarques: Baix Ebre, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Garraf, Garrotxa, Maresme, Montsià, Selva, Tarragonès, Vallès Occidental, Vallès Oriental

En el període que va de les 13.00 hores fins a les 19.00 hores de demà dilluns 21 de desembre, el SMC observa que és Probable que les nevades afectin les comarques: Alt Urgell, Alta Ribagorça, Berguedà, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Solsonès. També es possible, que aquestes nevades puguin arribar a les comarques: Alt Urgell, Alta Ribagorça, Berguedà, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Solsonès

Segons la previsió meteorològicas'esperen nevades des d'últimes hores de la matinada al terç sud del país, que fins i tot puntualment podran arribar a nivell de mar. Al llarg del matí afectaran principalment a les comarques de Lleida i l'interior de Tarragona. A partir de migdia quedaran restringides al Prepirineu i Pirineu occidental, sobretot al vessant sud, on la cota de neu pujarà a partir de mitja tarda. Es podran acumular al vessant sud del Pirineu i Prepirineu més de 5 cm per sobre de 600 metres , i més de 10 cm neu per sobre de 800 metres.
 
Davant d'aquesta situació de risc de nevades generalitzat a Catalunya, la DGPC de la Generalitat ha avisat a tots els municipis afectats perquè prenguin les mesures preventives oportunes (activin els Plans d'emergència municipals si en disposen), bàsicament referides a les condicions de les vies de comunicació, a l'alerta als serveis municipals que calgui i a les mesures generals de prevenció en aquestes situacions.
 
CONSELLS NEVADES ALS CIUTADANS
La Direcció General de protecció Civil de la Generalitat també recomana a la ciutadania:
  • cal fer seguiment de les condicions meteorològiques a través dels mitjans de comunicació
  • cal extremar les precaucions en cas d'haver d'agafar el cotxe. Si us hi heu de desplaçar, i abans d'iniciar qualsevol trajecte, informeu-vos de les rutes a seguir, i de l'estat de la xarxa viària a través de:
  • el web www.gencat.cat/hivern/nevades/cat/, en què també podreu conèixer les prediccions meteorològiques
  • Consells a la població sobre riscos d'aiguats i nevades: www.gencat.cat/interior/emergencies/plans/riscos/index.htm
  • trucar al telèfon 112 per a qualsevol tipus d'emergència.
  • En cas de trobar neu i gel a la calçada, cal extremar les mesures de seguretat en la conducció. Reduïu la velocitat i eviteu frenar bruscament i seguiu les marques deixades pels altres vehicles, per tal d'evitar lliscades. També és molt important que augmenteu la distància de seguretat, ja que es necessita més espai per aturar totalment el cotxe un cop es frena, i no avanceu a la resta de vehicles.
  • D'altra banda, per tal de fer front a eventuals condicions meteorològiques adverses, és convenient:
    • disposar de cadenes, llanterna, manta de viatge i aigua al vehicle,
    • comprovar l'estat dels frens, els pneumàtics i els llums del vehicle,
    • portar el dipòsit de benzina ple i reposar el líquid anticongelant.
  • A més, davant la formació de plaques de gel a la via pública, no només els conductors sinó també els vianants cal que extremin les precaucions.