Sant Fruitós, atrapat entre un secretari que no vol fer plens telemàtics i les advertències dels Mossos

L'Ajuntament celebrarà el seu primer ple des de l'esclat de la crisi el proper dijous, al pavelló municipal, però sense públic

Imatge d'arxiu d'un ple de l'Ajuntament de Sant Fruitós
Imatge d'arxiu d'un ple de l'Ajuntament de Sant Fruitós | Laura Coletas
13 de maig del 2020
Actualitzat a les 14:30h
L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages és l'únic consistori de cert pes a la comarca del Bages que encara no ha celebrat cap ple des de l'esclat de la crisi sanitària, malgrat les múltiples reclamacions dels grups que es troben a l'oposició ERC, Junts i PSC, que han mantingut algun enfrontament públic i publicat amb Gent fent Poble, la formació de Joan Carles Batanés, que governa el municipi.

Més enllà de possibles voluntats polítiques, el principal escull per no haver celebrat el ple es troba en el fet que el secretari municipal, Josep González Ballesteros, s'ha negat a celebrar un ple telemàtic adduint que és il·legal, malgrat les modificacions de les normatives de Règim Local que s'han fet expressament per permetre'ls i que la majoria d'ajuntaments del país l'hagin celebrat.

González Ballesteros, que ja ha estat protagonista en el passat de diversos episodis conflictius, com el seu pas com a secretari extern de l'Ajuntament de Castellnou de Bages, ha obviat aquestes modificacions i ha elaborat un informe per defensar la il·legalitat dels plens telemàtics.

Amb aquest limitació sobre la taula -un ple no es pot celebrar sense el secretari- i després de molta pressió per part de l'oposició, Joan Carles Batanés va convocar un ple ordinari presencial aquest dijous al Pavelló Municipal d'Esports.

Aquesta convocatòria ha provocat dues reaccions en paral·lel. Per una banda, els Mossos d'Esquadra han advertit l'Ajuntament que, en fase 0, no pot permetre l'entrada de públical ple; i per l'altra els grups de l'oposició s'han molestat perquè al menys dos dels seus regidors, persones de risc davant el coronavirus, no hi assistiran i les majories quedaran alterades durant tot el ple. Cal recordar que, en condicions normals, Gent fent Poble governa en minoria.

Finalment, segons ha confirmat Joan Carles Batanés a NacióManresa, el ple se celebrarà al pavelló a porta tancada amb només els edils i el personal essencial per portar-lo a terme. El públic que el vulgui seguir, ho podrà fer per Ràdio Sant Fruitós o per streaming.