Els mestres de la República a Manresa. Trajectòries, pedagogies i depuracions

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

Colònies escolars a Moià organitzades per l’Ajuntament de Manresa (1/4/1931)
Colònies escolars a Moià organitzades per l’Ajuntament de Manresa (1/4/1931) | Arxiu Comarcal del Bages
Redacció
12 de maig del 2020
Actualitzat el 13 de maig a les 12:16h
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta delweb que pretén donar a conèixer l'extraordinària aposta per l'educació que va significar la Segona República a Manresa i recuperar de l'oblit els mestres i les mestres que contribuïren a fer-la possible.

A més del context educatiu en què es va produir aquest gran avenç pedagògic i del seu desenvolupament a Manresa, s'estudia el procés de repressió i depuració que durant el franquisme van patir els mestres que treballaven en el sistema públic d'ensenyament i, en particular, la depuració dels mestres manresans. Al web es reprodueixen expedients de depuració del professorat públic que es conserven a l'Archivo General de la Administración (Alcalá de Henares), una documentació de gran rellevància.

El web també inclou un cens de més de dos-cents mestres que van treballar a les escoles públiques manresanes entre els anys 1931 i 1939, noranta dels quals amb les seves ressenyes biogràfiques i la majoria amb diferents documents.

El web, a més dels articles d'anàlisi històrica, conté 2.000 documents, imatges, articles publicats a la premsa de l'època i diverses entrevistes amb familiars i antics alumnes de mestres que van exercir durant el temps de la República.

En definitiva: un estudi aprofundit de la ingent tasca de renovació pedagògica dels mestres de la República a Manresa i la repressió que van patir durant el franquisme.

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/mestres
- Direcció i coordinació del projecte: Associació Memòria i Història de Manresa
- Redacció dels textos: Joan Maria Serra
- Gestió i organització dels documents: Pol Huguet
- Recerca: Josep Alert, Joaquim Aloy, Oriol Luján, Conxita Parcerisas, Joan Maria Serra i Guillem Sabaté
- Enregistrament de les entrevistes: Georgina Farrando, Dídac Garcia, Arnau Olivé i Josep Sarquella
- Publicació: novembre del 2012