Josep Maria Planes i Martí. Escriptor manresà (1907-1936). Pioner i víctima del periodisme d'investigació

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

Al centre de la fotografia, Josep Maria Planes i el president Francesc Macià
Al centre de la fotografia, Josep Maria Planes i el president Francesc Macià | ANC / Fons Josep Maria Sagarra i Plana
Redacció
11 de maig del 2020
Actualitzat el 13 de maig a les 12:16h
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta del web dedicat a donar a conèixer la vida i obra d'un dels millors periodistes de Catalunya, el manresà Josep Maria Planes i Martí, que fou pioner i víctima del periodisme d'investigació.

El web recull més d'un centenar d'articles seus. Són articles de temàtica ben diversa: social, cultural, política, esportiva, cròniques de la vida noctàmbula..., fruit de la versatilitat extraordinària que tenia l'escriptor. D'aquest centenar d'articles, 60 van a aparèixer al prestigiós diari “La Publicitat”. La majoria no han estat reeditats posteriorment. També inclou algunes publicacions, entre les quals, una pràcticament desconeguda traducció de l'obra de teatre The Front Page (representada al nostre país amb el nom de “Primera Plana”), de Ben Hecht i Charles MacArthur.

El web inclou una biografia, una dotzena de fotografies inèdites de Planes, de gran interès, els apartats “Les seves opinions” i “Què n'han dit?” (un recull d'articles i opinions de diferents intel·lectuals sobre la seva personalitat i obra) i posa en valor el testimoni escrit d'Avel·lí Garcia Gener, Tísner, i Antoni Farreras, quan recorden com es van assabentar de la mort de l'escriptor manresà.

Cal destacar també la transcripció d'una entrevista a un seu nebot, Josep Planas i Iglésias, i al masover del mas Les Planes, Francesc Planas i Serra, que expliquen els records que tenien de Josep Maria Planes i parlen de la seva darrera estada al mas, que va tenir lloc pocs dies abans del seu assassinat.

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/planes
- Autor del web: Joaquim Aloy
- Publicació: novembre del 2007. Renovat i ampliat el juliol del 2009.