El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

El general Franco, sota pali, adreçant-se a la basílica de la Seu, en la seva primera visita a Manresa (20/5/1947)
El general Franco, sota pali, adreçant-se a la basílica de la Seu, en la seva primera visita a Manresa (20/5/1947) | ACB / Fons Pérez de Rozas
Redacció
10 de maig del 2020
Actualitzat el 13 de maig a les 12:17h
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta del web El primer franquisme a Manresa (1939-1959), que ofereix més de 2.000 documents, imatges i retalls de premsa sobre els primers vint anys del franquisme a Manresa. Tots els documents eren inèdits quan el web es va fer públic (any 2011), la majoria procedents de l'Arxiu Municipal de Manresa.

Al web s'hi poden llegir bans i discursos dels alcaldes de Manresa, conèixer les celebracions anuals franquistes (18 de julio, Fiesta de la liberación, Día del Caudillo...), el procés de construcció del monument a los Caídos (a l'actual plaça de la Reforma), documentació de la Falange i la División Azul i la relació de medalles de la ciutat de l'època. Té un interès especial la quarantena de fotografies de la primera visita de Franco a Manresa (1947).

També destaquen els apartats dedicats a la vaga de la Fàbrica Nova (1946) i a la fam i misèria que vivien els sectors més desafavorits de la ciutat. Una part rellevant l'ocupa l'àmbit de la repressió, les depuracions, les autoritzacions i prohibicions d'actes, els informes sobre gent "sospitosa", la persecució del català i la imposició de l'ensenyament espanyolista (a les antípodes de l'ensenyament republicà, que van suprimir de soca-rel).
Altres apartats especials són els dedicats a la moralitat de l'època i a la religió (amb fotografies de la construcció de l'església de Crist Rei, la visita de la Mare de Déu de Fàtima i l'enterrament de Josefina Vilaseca).

Un web, per tant, que aporta un extraordinari volum de documentació de gran valor històric. En versió catalana i versió castellana.

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/franquisme
- Autors: Joaquim Aloy, Jordi Basiana, Josep Castilla, Pere Gasol i Oriol Luján.
- Col·laboradors: Jordi Bonvehí i Miquel Àngel Alfaro
- Publicació: gener del 2011