Manresans deportats als camps nazis

Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, que anirem recordant dia a dia en la tasca de recuperació de la memòria històrica

Tomàs Dalmau Colom sosté la llamborda stolperstein dedicada al seu germà Jesús, assassinat al castell d'Hartheim el febrer del 1942 (25/1/2017)
Tomàs Dalmau Colom sosté la llamborda stolperstein dedicada al seu germà Jesús, assassinat al castell d'Hartheim el febrer del 1942 (25/1/2017) | Memòria.cat
Redacció
08 de maig del 2020
Actualitzat el 13 de maig a les 12:17h
Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, actualment ja acull més de 60 webs, amb milers de documents i fotografies i centenars de vídeos de testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa. També conté alguns documents significatius de la història de Catalunya.

En aquesta ocasió proposem la consulta del web de Manresans deportats als camps nazis. És un web que ofereix informació rellevant sobre els 29 manresans que van ser deportats als camps nazis, dels quals 18 hi van perdre la vida. Reuneix documentació localitzada en arxius de la Creu Roja internacional, dels camps de concentració nazis, de França i de Catalunya i fotografies i cartes enviades pels deportats a les seves famílies.

També s'hi explica el projecte de les alumnes de batxillerat de l'Institut Pius Font i Quer, Ariadna Moyano i Alejandra Ibarra, que van dedicar el seu Treball de Recerca de Batxillerat 2015-2016 al tema de Mauthausen. Tutoritzades pel professor Jordi Pons, van orientar-lo a investigar els domicilis on vivien els deportats manresans i a proposar actuacions públiques de memòria històrica.

El web ofereix les biografies, documents i fotografies dels deportats i també les fotografies de la col·locació de les llambordes stolpersteine davant del domicili on vivien en esclatar la guerra civil, a càrrec de l'escultor Gunter Demnig, i de l'acte solemne d'homenatge als deportats manresans que va tenir lloc a l'Ajuntament de Manresa, el gener del 2017. 

Fitxa:

- Web: www.memoria.cat/deportats
- Responsables del web: Joaquim Aloy i Jordi Pons
- Autor dels textos: Jordi Pons
- Responsables del projecte de les stolpersteine: Jordi Pons, Ariadna Moyano i Alejandra Ibarra
- Publicació: octubre del 2017