Seixanta usuaris de l'ABS Barri Antic participaran en l'estudi estatal de seroprevalença de la Covid-19

L'objectiu de l'estudi, impulsat pel Ministeri de Sanitat, és fer una estimació del percentatge de població que ha desenvolupat anticossos

Usuaris de l'ABS Barri Antic, durant les proves
Usuaris de l'ABS Barri Antic, durant les proves | Althaia
Redacció
06 de maig del 2020
Actualitzat a les 14:26h
La Fundació Althaia participa, a través de l'ABS Barri Antic, en l'estudi estadístic estatal de seroprevalença que ha de permetre fer una estimació del percentatge de població que ha desenvolupat anticossos davant de la Covid-19 i conèixer l'evolució d'aquests al llarg del temps. Es tracta de l'Estudi Nacional Epidemiològic de la infecció per SARS-CoV-2 a Espanya (ENE-COVID), en què hi prendran part 60 persones usuàries de l'ABS Barri Antic, majoritàriament famílies que conviuen en una mateixa llar, que han estat seleccionades a l'atzar en col·laboració amb l'Institut Nacional d'Estadística. L'estudi està dissenyat pel Ministeri de Sanitat i l'Institut de Salut Carlos III seguint les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut. 

Els professionals de l'ABS Barri Antic que coordinen l'estudi en aquest centre estan contactant telefònicament amb les persones que han estat seleccionades aleatòriament per informar-les de l'objectiu de l'estudi, sol·licitar el seu consentiment i concertar una visita. La participació és voluntària, però és molt important la col·laboració de totes les persones perquè la informació de l'estudi sigui una foto real de la situació. 

A les persones que accedeixin a participar en l'estudi se'ls farà un test ràpid de determinació d'anticossos en sang per immunocromatografia, que requereix d'una punxada al dit. El resultat se sabrà al cap de pocs minuts. Per assegurar la fiabilitat dels resultats i aplicar el màxim rigor metodològic, es farà una segona prova utilitzant una tècnica serològica més sofisticada i més precisa que els test ràpids. Aquesta mostra de sèrum s'obtindrà amb la mateixa tècnica que s'utilitza rutinàriament per fer analítiques de sang.

Gràcies a aquestes dues proves, que combinen diferents nivells de precisió i que es repetiran a les tres setmanes i a les sis setmanes, s'obtindrà una estimació poblacional de la presència d'anticossos del virus.

Paral·lelament a aquests dos estudis serològics, els participants en l'estudi han de respondre diferents preguntes sobre símptomes i possibles fonts d'infecció mitjançant un qüestionari epidemiològic.

Màximes mesures de seguretat

Les proves es porten a terme al CAP Les Bases, que és on hi ha concentrada l'activitat dels professionals d'atenció primària d'Althaia. Per tal d'extremar les mesures de seguretat, s'ha habilitat una sala on exclusivament s'hi faran aquestes proves. Les persones que participen en l'estudi entraran directament a aquest espai, que es desinfectarà completament entre usuari i usuari. Els professionals que porten a terme les proves van degudament equipats amb un equip de protecció individual (EPI).