Un centenar llarg de treballadors d'Althaia reivindica millores laborals a l'entrada de Sant Joan de Déu

Els professionals reclamen a les portes de l'hospital no ser tractats com empleats "de segona" pel fet de pertànyer a un centre concertat

Els treballadors a l'entrada de l'hospital amb ciutadans donant-los suport
Els treballadors a l'entrada de l'hospital amb ciutadans donant-los suport | Pere Fontanals
05 de maig del 2020
Actualitzat a les 21:42h
Un centenar molt llarg de treballadors d'Althaia, entre personal sanitari i professionals d'altres àrees, s'han concentrat aquest dimarts poc abans de les 8 del vespre a l'entrada de l'hospital Sant Joan de Déu per reclamar millores socials, laborals i econòmiques equiparables a les que han rebut els treballadors de l'ICS, de titularitat pública. Els manifestants han reclamat no ser tractats com a professionals "de segona" pel fet de treballar per un centre concertat.

Mantenint les distàncies de seguretat, després dels aplaudiments que reben a diari per part de la ciutadania, un portaveu dels treballadors ha llegit un manifest per reivindicar millores laborals. Després de setmanes treballant per fer front a la crisi sanitària pel coronavirus, els professionals comencen a acusar una sobrecàrrega de treball i fer evident el malestar per la manca de material de protecció. També reclamen que no se'ls tracti "de segona" pel fet de pertànyer a un centre concertat. Alguns lluïen pancartes on es podien llegir lemes com 'No n'hi ha prou amb un gràcies' o que reclamaven la intervenció del Patronat que regeix la Fundació Althaia.
 

Treballadors a la porta de l'hospital amb cartells i separació. Foto: Pere Fontanals


Els treballadors reclamen recuperar les condicions econòmiques d'abans de la crisi de 2008 i les retallades, el cobrament de la paga per objectius de 2019 i dels propers anys, l'equiparació amb els treballadors de l'ICS, serologies per a tots els treballadors que hagin tingut contacte amb la Covid-19 i que sigui reconegut com a malaltia professional. En el manifest també demanen el cobrament de les hores durant l'estat d'alarma com de "força major", o sigui, al 150% del seu valor ordinari, contractes del 100% de la jornada per als treballadors amb contracte parcial que han fet tota la jornada i, també, prejubilacions.
  La Fundació, per la seva part, considera que "hauria de ser possible fer un reconeixement, també econòmic, a l'esforç que els professionals han realitzat per fer front a l'emergència sanitària", però entén que "ha de ser compatible amb la sostenibilitat econòmica de la institució i en el marc del que es contempli pel sector sanitari concertat".