MengemBages i Cotó Roig vehiculen suports a la Comunitat Islàmica de Manresa i a l'AVV del Barri Antic

Les dues iniciatives del Bages formen part del Fons Cooperatiu per l'Emergència Social i Sanitària

Membres de MengemBages i de la Comunitat Islàmica del Bages
Membres de MengemBages i de la Comunitat Islàmica del Bages | Dies d'Agost
Redacció
04 de maig del 2020
Actualitzat a les 12:08h
Davant la crisi sanitària, social i econòmica produïda arran de la pandèmia de la Covid-19, diferents organitzacions de l'Economia Social i Solidària catalana han impulsat el Fons Cooperatiu per l'Emergència Social i Sanitària, amb la voluntat d'obrir una primera convocatòria que doni suport econòmic a 25 iniciatives solidàries que aporten solucions directes a l'emergència i requereixen de recursos per la seva sostenibilitat. 

Entre aquestes iniciatives n'hi ha dues d'ubicades al Bages: Cotó Roig i Frescoop - Comunitat Islàmica del Bages. La coordinació de la implementació del Fons Cooperatiu a la Catalunya Central ha anat a càrrec de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, que també hi col·labora a nivell nacional a través de la Xarxa d'Ateneus Cooperatius (XAC).

Centenars d'iniciatives cooperatives, associatives i comunitàries malden per fer front a l'emergència social i sanitària practicant el suport mutu i la solidaritat: cosint mascaretes i bates, fabricant viseres 3D, produint i distribuint productes agroecològics, tenint cura de les persones o desenvolupant tecnologies lliures per teletreballar. 

Els dos projectes del Bages que formen part del projecte, que ara enceta una segona fase amb més de 47.500 euros recaptats a través de la plataforma de micromecentage Goteo, són:

Frescoop - Comunitat Islàmica de Manresa

La cooperativa Frescoop es dedica a la distribució de producte ecològic, mentre que la Comunitat Islàmica de Manresa han dut a terme diverses campanyes d'ajut mutu veïnal i han creat una xarxa per abastir d'aliments les famílies que tenen difícil accés a la resta de recursos.

En aquest projecte, MengemBages, de la cooperativa Frescoop, subministra aliments de productors que tenen necessitat de vendre excedent, per valor de 2.000 euros, que la comunitat islàmica fa arribar a més de 200 joves i una trentena de famílies. Dues iniciatives sense afany de lucre sumen esforços per garantir l'abastiment alimentari al Bages. 

Cotó Roig

Cotó Roig ofereix teixits, roba per a la llar i bàsic per vestir, així com complements o bosses per la compra a granel. La cooperativa fa tot el procés tèxtil, compra cotó a Andalusia i el transforma en teixits i peces de roba a la indústria més propera i al seu taller. La collita del cotó es fa a l'octubre i la major inversió del projectes es fa a principis d'any, quan es transforma el cotó en fil.

Aquest any, Coto Roig ha fet la inversió, però amb la crisi sanitària, l'activitat habitual està aturada. Davant la situació, s'han sumat a la iniciativa voluntària de fer mascaretes per repartir a CAP, residències d'avis o altres grups organitzada a través de l'AVV del Barri Antic de Manresa. De l'aportació que es faci al Fons Cooperatiu per l'ESS, Cotó Roig farà una donació del 50% a l'AVV del Barri Antic per tal de contribuir a pagar el material per fer les mascaretes i ajudar altres persones de la comunitat que ho necessitin.