El comerç manresà obre amb dubtes o directament no obre en el primer dia autoritzat

Els principals eixos comercials de la ciutat mostren la mateixa imatge que la setmana passada amb les botigues convencionals tancades

La barberia de la plaça Major i la botiga Puigbertran, oberts aquest dillus
La barberia de la plaça Major i la botiga Puigbertran, oberts aquest dillus | Pere Fontanals
Pere Fontanals/Aina Font
04 de maig del 2020
Actualitzat a les 12:08h
El primer dia per a què els comerços convencionals obrin les seves portes després de sis setmanes no s'ha traduït en una tornada a l'activitat massiva a Manresa. Ans al contrari. Els principals eixos comercials de la ciutat, carrer Guimerà, passeig, carrer del Born o carrer Sant Miquel han mostrat poc després de les 10 del matí pràcticament la mateixa imatge que les passades setmanes: forns de pa, botigues d'alimentació i farmàcies obertes, però la resta amb la persiana abaixada.
 

Comerços tancats al carrer del Born poc després de la 10 del matí. Foto: Pere Fontanals


"No sabíem si podem obrir normal, si hem de tenir les portes obertes,... i si a sobre veus que els comerços del voltant no obren...", reflexionaven a la floristeria la Magnòlia, un dels pocs establiments oberts al Passeig. "No sembla que hi hagi unes pautes clares -segueix-, nosaltres hem parlat amb la gestoria i ens ha dit que podíem obrir posant un cartell a la porta, limitant l'aforament de la botiga...".
 

La Magnòlia ha obert, però reconeix que ha tingut dubtes. Foto: Aina Font Torra


També al segon tram del passeig tenia mig pujada la persiana la botiga de roba casual Freaky. El seu responsable, Xavier Sabater, explica que només atenen "amb cita prèvia". Es queixa que "ho teníem tot previst per obrir l'11 de maig, però quan van dir que a partir del 4 ho podíem fer parcialment, vàrem córrer per fer-ho possible".
 

La botiga de roba Freaky, al segon tram del passeig, atén amb cita prèvia. Foto: Aina Font Torra


A la plaça Europa, la propietària de la perruqueria Arrels neteja la cadira, el tocador i frega el terra amb una solució alcohòlica. "Acabo de pentinar una senyora i ara a les 11 ve una nova visita", explica. En poca estona dues clientes des de la porta la saluden i li demanen hora. "Haurà de ser dissabte", diu. "Pot ser al migdia?", li responen. "A 2/4 d'1?", "perfecte, gràcies bonica".
 

Dues clientes demanen hora a la perruqueria Arrels de la plaça Europa. Foto: Pere Fontanals


"Els primers dies de la setmana els tinc plens amb clientes que m'han anat trucant des que es va dir que avui podríem obrir -explica- i la resta de la setmana gairebé ho tinc tot ple amb senyores que en veure'm obert han demanat hora". Ha de donar menys hores perquè la normativa l'obliga a atendre les clientes una a una i desinfectar l'espai entre cada servei.
 

Botiga Petit Nadó a la zona de les Bases de Manresa. Foto: Aina Font Torra


A la zona de les Bases de Manresa, la botiga de cotxets i estris per a recent nascuts Petit Nadó atenen principalment amb cita prèvia. El seu responsable és clar a l'hora de dir perquè s'ha decidit a obrir: "la cosa està complicada i s'ha de seguir pagant tot, factures, lloguers, llum...". A la zona de les Bases de Manresa els comerços han optat per tenir mig obert i servir les comandes que els arriben per telèfon o les xarxes socials, "però si entra algú sense avisar, tampoc no li diem que no".

El carrer Sobrerroca, en canvi, les botigues han optat per obrir i, si no fos pels bars tancats, gairebé podria semblar un dia normal, de pre-crisi.