obituari

Mor als 78 anys el moianès Mateu Trenchs, erudit de la llengua diola i compositor de sardanes

El clergue de l'Escola Pia va exercir durant vint anys al Senegal on va vertebrat l'escriptura d'aquesta ètnia africana

per Pere Fontanals, Moià | 3 de maig de 2020 a les 18:44 |
El pare escolapi Mateu Trenchs | Arxiu particular
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest diumenge ha mort de càncer a l'hospital de Sant Andreu de Manresa a l'edat de 78 anys Mateu Trenchs Verdaguer, pare escolapi de l'Escola Pia de Moià, compositor de sardanes i vertebrador de l'escriptura en llengua diola.

El pare Trenchs va exercir la seva missió al Senegal entre 1975 i 1995. Fruit d'aquesta experiència es va convertir en un erudit de la llengua diola, que es parla en una regió d'aquest país, al marge dret del riu Casamance i també a Gàmbia i Guinea Bissau. Va vertebrar la gramàtica d'aquesta llengua i va crear el primer diccionari català-diola. També va adaptar la litúrgia eclesiàstica a aquesta llengua, que fins llavors es feia en francès, i va traduir-ne l'evangeli.Més enllà de la seva faceta religiosa i lingüística, el pare Trenchs també va destacar com a compositor de sardanes. Seves són Moià, recer de pau, Primavera a Moià i Ramon i Mercè.

 

Participació