500 miners es manifesten a Manresa després de col·lapsar els eixos del Llobregat i del Cardener

Protesten contra l'ERO que Iberpotash vol aplicar durant el 2010

ACN/Montserrat Ayala/Maria Alba Riu
18 de desembre del 2009
576_1261153539431191
576_1261153539431191

Marxa lenta de miners entre Sallent i Manresa per la C-16. Montserrat Ayala

Uns 340 miners, segons dades dels Mossos d'Esquadra, han participat aquest matí en les marxes lentes convocades pels sindicats per oposar-se a l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que Iberpotash vol aplicar durant l'any 2010. Aquest expedient afectarà els 838 treballadors de la plantilla i l'empresa el planteja per un període de sis mesos. Els miners han decidit iniciar mobilitzacions per denunciar la postura intransigent d'Iberpotash, que no ofereix cap compensació als treballadors tot i tenir beneficis econòmics. Els miners han anat en marxa lenta des de Súria i Sallent fins a Manresa col·lapsant l'eix del Cardener (C-55) i el del Llobregat (C-16). Al migdia es manifestaran a Manresa.

A Sallent, els miners han sortit a dos quarts de deu del matí, després de concentrar-se a la rotonda que hi ha a l'entrada sud del municipi. Abans de sortir, el president del comitè, Luís Lupión, s'ha adreçat a tots i els ha demanat respecte i civisme en la seva manifestació, segurament per l'experiència prèvia d'altres protestes del col·lectiu miner del Bages a Manresa, durant les quals es van cremar pneumàtics i es van moure contenidors d'escombraries.

Des de Sallent, els miners han sortit amb els seus vehicles cap a Manresa per la C-16 en una marxa lenta que ha col·lapsat l'eix del Llobregat en direcció a Barcelona. A Súria, els empleats d'Iberpotash també han protagonitzat una marxa lenta fins a Manresa per la C-55, l'eix del Cardener, una via que també s'ha vist afectada per la protesta minera.

La protesta d'aquest divendres té com a finalitat oposar-se al que els comitès d'empresa qualifiquen com una actitud 'intransigent' de la companyia minera en el període de consultes per aplicar un expedient de regulació d'ocupació temporal. Aquest expedient, que ja s'està negociant a la Inspecció de Treball, afectarà la totalitat de la plantilla i tindrà una durada de sis mesos.

Luís Lupión ha explicat que entenen que l'ERO no és conseqüent amb els beneficis que ha obtingut l'empresa minera en els darrers anys. Per això defensen que si s'aplica ha de ser amb una aportació extraordinària de l'empresa que complementi la prestació d'atur que cobraran els treballadors durant la vigència de l'expedient. Segons Lupión, l'empresa no vol arribar a cap acord en aquest sentit.

La d'aquest divendres és la primera de les mobilitzacions que convoquen els sindicats i els comitès d'empresa de les mines del Bages arran de la presentació de l'expedient. Un cop a Manresa, hi ha prevista una manifestació que acabarà a la seu del Consell Comarcal del Bages. Diumenge, els miners faran una altra acció durant la cursa Santa Bàrbara Race, que se celebrarà a Súria.

Iberpotash va anunciar el mes de novembre un ERO temporal per fer front a la davallada de vendes de potassa, estancada des de finals de l'any 2008. Això ha fet que els magatzems de l'empresa acumulin gairebé tota la potassa produïda durant aquest any, unes 470.000 tones. La intenció d'Iberpotash és reduir a la meitat la producció de potassa durant l'any 2010 mentre es recuperen les vendes.

Mig miler al centre de Manresa
Amb l'acompanyament musical del tema "Soy minero", d'Antonio Molina, amb crits i petards, els miners han recorregut el centre de la ciutat fins arribar al Consell Comarcal del Bages on s'han entrevistat amb el president de l'ens comarcal, Josep Candàliga, i els alcaldes de Súria, Antoni Julián, i de Sallent, Jordi Moltó. Els polítics s'han compromès a fer de mitjancers amb l'empresa i amb la consellera de Treball, Mar Serna, amb qui volen sol·licitar una entrevista per la setmana que ve.

La manifestació pel centre de Manresa i les marxes lentes d'aquest divendres han coincidit amb una jornada de vaga que ha tingut un seguiment del 95%, segons ha dit el president del comitè d'empresa d'Iberpotash de Súria, Francisco Hernández, que també ha destacat l'èxit de la mobilització.
 

Miners d'Iberpotash a Sallent abans d'iniciar la marxa lenta fins a Manresa. Montserrat Ayala


Un moment de la manifestació d'aquest divendres al migdia, al centre de Manresa. Maria Alba Riu
Arxivat a