La plantilla de TSC considera insatisfactòria la gestió de la crisi sanitària que ha fet l'empresa

Acció Sindical del Bages es mostra satisfeta que el TSJC obligui l'empresa a rentar la roba de treball, però assegura que la seva resposta "serà contundent" si no ho aplica

Una ambulància dels TSC
Una ambulància dels TSC | Martí Albesa
Redacció
30 d'abril del 2020
Actualitzat a les 22:28h
El passat 22 d'abril, el TSJC va donar la raó als sindicats i va obligar Transports Sanitaris de Catalunya (TSC) a responsabilitzar-se de la neteja, descontaminació i, en cas necessari, la destrucció de la roba de treball i els EPI dels seus treballadors.

Davant aquesta sentència, TSC va demanar al comitè d'empresa i als sindicats un període de deu dies per fer possible "la posada en marxa" d'aquestes mesures a nivell de logística i organització.

La secció d'Acció Sindical Bages-TSC va acceptar aquest període de deu dies, però avisa que la seva resposta "serà contundent" si l'empresa segueix incomplint aquestes mesures de protecció "que haurien d'haver estat garantides des del primer dia i sense necessitat que un tribunal de justícia ho exigís".

D'altra banda, la secció sindical TSC d'Acció Sindical Bages, entre el 2 i el 18 d'abril va realitzar una enquesta a la plantilla que ha servit per identificar els problemes comuns i les responsabilitats eludides per TSC Ambulàncies. En base a l'enquesta, que ha realitzat gairebé a la totalitat de la plantilla, la secció sindical ha detectat aquests problemes

- La gran majoria de les treballadores considerem que els EPI que subministra l'empresa són insuficients, tot i que la formació per a usar-los hagi estat adequada.

- Sensació de desprotecció generalitzada derivada de la insuficiència i la baixa qualitat dels EPI subministrats per l'empresa, que no compleixen amb allò establert pels protocols oficials.

- L'empresa no ha posat proves PCR a disposició dels sanitaris que mostraven símptomes i els ha derivat als CAP per a que els facin les proves diagnòstiques, fent ús d'un servei públic quan, com a empresa privada que és, hauria d'haver assumit els costos i la gestió.

- L'empresa ha desatès sistemàticament als treballadors contagiats.  Després del període de quarantena de 15 dies, no els ha fet una nova prova PCR per certificar la superació o no de la malaltia, i reincorporant-nos a treballar de nou sense resultats.

- Dos terços de la plantilla mostren la seva insatisfacció amb  la gestió que ha fet l'empresa en aquest període de pandèmia. Mentre que el terç restant la categoritza com a  "acceptable".

És per tot això que Acció Sindical del Bages insta les autoritats competents, el Departament de Sanitat així com el Govern de la Generalitat i l'Autoritat Laboral, a intervenir per a fer complir els protocols i el contracte de la concessió.

El sindicat considera que l'incompliment reiterat dels protocols, les bases concursals, així com el conveni col·lectiu per part de l'empresa TSC vulnera els drets laborals dels treballadors i posa en perill tant la seva salut com la dels usuaris. 

Per a Acció Sindical del Bages, les opcions de la Generalitat són dues i urgents: "o assumir la gestió directa del servei o fer complir estrictament els preceptes tant del contracte de concessió com del conveni col·lectiu".