Arriba un Primer de Maig sense accions al carrer però amb més treballadors que mai al carrer

El Bages i el Moianès acumulen més de 20.000 treballadors afectats per ERTO o acomiadats coincidint amb el Dia del Treballador

Manifestació del Primer de Maig a Manresa de 2019
Manifestació del Primer de Maig a Manresa de 2019 | Pere Fontanals
30 d'abril del 2020
Actualitzat a les 18:41h
Catalunya viurà un Primer de Maig extraordinari aquest divendres amb la impossibilitat d'organitzar actes reivindicatius al carrer degut a la crisi sanitària de la Covid-19, però amb la pitjor situació laboral que es recorda, encara més greu que la crisi de 2008.

Només el Bages i el Moianès acumulen més de 20.000 treballadors afectats per ERTO o acomiadats, segons dades de la Intersindical-CSC, una xifra que s'enfila molt per sobre del 30% del total d'afiliats a la Seguretat Social.

El Bages té 19.653 treballadors afectats per ERTO o acomiadats, un 29,7% i un 4,5% del total d'afiliats. Al Moianès, el tema no està gaire millor, amb 884 treballadors afectats, un 25,7% per ERTO i un 5,3% per acomiadaments. Un 34,1% total al Bages i un 30,9% al Moianès.

Tot i aquesta greu situació, els carrers de Manresa no viuran la tradicional manifestació reivindicativa del Primer de Maig i els sindicats centren la seva acció en la difusió de manifestos i proclames, centrats en les conseqüències de la crisi sanitària, a través de les xarxes socials.
 

Manifestants a la comissaria dels Mossos de Manresa després de les detencions de l'1 de maig de 2017. Foto: Pere Fontanals


Set anys seguits de manifestacions a Manresa

Les manifestacions per al Primer de Maig a Manresa es van reprendre el 2013 després d'un període en que CCOO i la UGT convocaven a les accions de Barcelona i la capital del Bages es quedava sense reivindicació al carrer o amb concentracions molt testimonials. De fet, aquella convocatòria del Primer de Maig de 2013, ni les següents, tampoc no van comptar amb CCOO i la UGT. La crida es va fer des de la Coordinadora pels Drets Socials, formada per Acció Lila, Arran, Ateneu la Sèquia, CNT, CUP, Endavant, Manresa Antifeixista i la PAHC. La CGT va fer una concentració a part.

Des de llavors, Manresa ha commemorat cada any el Dia del Treballador amb centenars de manifestants en cada convocatòria, i amb algun capítol de càrregues policials, repressió i detencions, com en el de l'any 2017.