Els sanitaris de l'eix del Cardener, molestos per una retallada en plena crisi del coronavirus

L'ICS aclareix que el tercer dispositiu que s'ha retirat només es va posar durant dos caps de setmana com a reforç per l'alta demanda a les residències

Residència de Sant Joan de Vilatorrada durant la desinfecció de l'exèrcit espanyol
Residència de Sant Joan de Vilatorrada durant la desinfecció de l'exèrcit espanyol | Pere Fontanals
30 d'abril del 2020
Actualitzat a les 15:25h
El personal sanitari dels serveis de l'eix del Cardener, que engloba les poblacions de Cardona, Súria i Sant Joan de Vilatorrada i les poblacions del voltant estan molt molestos per la decisió de l'ICS de retirar un tercer dispositiu de guàrdia que s'havia incorporat el cap de setmana de Setmana Santa i que només ha donat servei fins al cap de setmana següent, segons informa El Món.

Segons els professionals de les tres Àrees Bàsiques de la Salut (ABS) "aquesta reducció, en el moment que s'ha fet, no respon a una falta de personal sanitari per cobrir els PAC, sinó a la voluntat explícita dels gestors sanitaris de reduir els recursos i la despesa sanitària".

I denuncien que això suposa "un empitjorament de les condicions de treball del personal sanitari" i que es fa "en un moment especialment delicat" per a la salut de tota la població. Tot plegat fa pensar que els objectius econòmics "passen per davant de la salut de la ciutadania, en unes ABS especialment castigades per l'epidèmia".

L'ICS diu que el tercer torn era només per cobrir residències

Abans de l'epidèmia, la dotació bàsica habitual al PAC Súria era un equip format per un metge i infermera. El PAC Súria és un punt atenció continuada amb atenció continuada les 24 hores al dia, i en horari nocturn dona atenció a la població de l'ABS Cardona. Amb l'epidèmia, es va produir una reorganització de la zona territorial tant en horari de dia com en atenció continuada, formada per les ABS Cardona i Súria i Sant Joan de Vilatorrada, centralitzant tot el servei a Súria i tancant els altres dos serveis de guàrdia.

L'ICS va reforçar Súria amb un equip més de metge i infermera i atenció a la ciutadania per poder atendre l'increment de l'activitat tant presencial, com domiciliària, com telefònica. Però després va arribar la crisi a les residències que en aquest eix va ser especialment cruent.

Segons ha explicat l'ICS a NacióManresa, exclusivament per als dies de Setmana Santa i el següent cap de setmana, es van reforçar aquests dos equips amb un tercer, metge i infermeria i atenció al ciutadà, com a reforç d'atenció domiciliària a les residencies per la situació de gran demanda assistencial que hi havia.

Un cop finalitzada la gran demanda a les residències -molt castigades pel coronavirus tant a Cardona, com a Súria i a Sant Joan- l'ICS ha retirat aquest tercer dispositiu extraordinari tornant a la situació anterior als dies festius de Setmana Santa, "sense que això suposi una retallada dels serveis ni econòmic en la dotació de l'Atenció Primària de la Gerència Territorial Catalunya Central", segons han afegit des de l'ICS.