Pepo Flores: «Un cop més, hem constatat que si no fos per la ciutadania, la cultura no subsistiria»

L'actor de Monistrol de Montserrat explica com ell i la seva companyia han decidit agafar-se la situació de confinament com una oportunitat per reinventar-se i oferir espectacles en línia

L'actor monistrolenc Pepo Flores
L'actor monistrolenc Pepo Flores | Planeta Impro
24 d'abril del 2020
Actualitzat a les 15:43h
Pepo Flores és un jove actor de Monistrol de Montserrat que fa cinc anys va entrar a treballar a Planeta Impro, la companyia teatral més coneguda a nivell català d'improvisació escènica d'humor. Amb més de vint anys de trajectòria i amb una llarga llista d'auditoris i sales trepitjades, el seu local per excel·lència és el Teatreneu de Barcelona. De fet, si els actors i actrius de la companyia no estan de gira, és en aquest equipament de la capital comtal on el públic els trobarà oferint els seus mítics Impro Shows, uns espectacles amb identitat pròpia que s'han convertit en un recurs d'èxit assegurat per aquelles persones que tenen ganes de passar una bona estona i de riure d'un homor esponani i planer. 

Amb l'estat d'alarma, però, les coses han canviat. "Vam haver d'ajornar totes les funcions que teníem i aparcar indefinidament un nou espectacle que acabàvem d'estrenar", explica Flores, que narra que durant la primera setmana de confinament absolut, "com que no teníem clar com aniria tot plegat, vam decidir aturar completament l'activitat". De la nit al dia. I és que en el món cultural sí que no hi ha hagut treva en cap sentit. Flores, per exemple, es dedica exclusivament a la interpretació. Si no es fan funcions, la companyia no té ingressos i, en conseqüència, els actors no cobren. 

Veient, al cap d'una setmana, "que la cosa tenia tota la pinta d'allargar-se força", l'actor bagenc i els seus companys "vam tenir clar que no ens podíem quedar de braços plegats i que havíem de fer el que fos per adaptar-nos a la nova situació". Va ser aquí quan van idear el que van batejar amb el nom d'Impro Show Home Edition, un espectacle pràcticament idèntic als Impro Shows habituals però en línia. La plataforma que van fer servir per retransmetre en directe el xou va ser l'Instagram: "la nostra principal intenció fent això era seguir estant actius i tornar a sentir-nos a prop de la gent", assenyala Flores, fent referència a la relativa importància econòmica que en un primer moment van donar els membres de Planeta Impro al projecte. 

A diferència dels espectacles habituals, on els actors que hi ha en escena oscilen entre els 4 i els 6, en l'Impro Show Home Edition només n'hi ha dos. I per què? Doncs perquè així ho estableix l'Instagram: no es poden fer vídeos en directe amb més de dos perfils d'usuaris diferents. "El que sí que és exactament igual és la importància que donem al públic: també li demanem que ens faci arribar, a través d'un missatge de text, frases o paraules que volen que surtin a l'obra", apunta el monistrolenc. 
 

L'equip de Planeta Impro s'adapta a les cricumstàncies del moment i idea espectacles per ser vistos des de casa Foto: Planeta Impro


El moment de posar preu a la cultura

Quan ja feia pràcticament tres setmanes que oferien (els dimecres, els divendres i els dissabtes) espectacles d'humor espontani en línia i oberts a tothom, i veient "la impressionant rebuda que tenien", la companyia va acordar que havia arribat el moment de posar preu a la seva feina: "ens vam decantar pel sistema de taquilla inversa no obligatòria", explana Flores. Això volia dir que les funcions per Instagram se seguien fent igual però es donava l'opció al públic d'aportar la quantitat econòmica que creguessin que es mereixia l'espectacle, a través d'un enllaç web que els mateixos intèrprets facilitaven. "Aquesta decisió la vam posar en pràctica fa una setmana i és espectacular la gran resposta de la gent", somriu Flores, tot sentenciant que "un cop més, hem constatat que si no fos per la ciutadania, per la gent del carrer, la cultura no subsistiria". 

Un nínxol de mercat

Com diuen en castellà, 'no hay mal que por bien no venga'. En el cas dels actors del Teatreneu, aquesta situació excepcional que està vivint el país "ens ha permès descobrir un nínxol de mercat que fins ara no havíem contemplat". I és que a banda dels espectacles convencionals, Planeta Impro també oferia xous a mida (per festes d'aniversari, sopars d'amics, comiats de soltera...) i animació per a esdeveniments empresarials o actes institucionals. Partint de l'èxit de l'Impro Show Home Edition van pensar que "podríem provar de fer el mateix en aquests altres àmbits". I dit i fet. En aquests moments, dintre del ventall d'oferta lúdica hi han incorporat els espectacles Impro Show Home Party (pensat per fer amb amics o família) i Impro Show Meeting Time (adreçat a empreses). "Aquesta nova escletxa no descartem seguir-la explotant quan tornem a la normalitat, perquè és un gran mètode que ens permet arribar a més gent", conclou Flores.