Un Sant Jordi insòlit al Passeig Pere III de Manresa: gairebé ningú al carrer i la gent al balcó

Les úniques cues que s'han registrat han estat a les botigues de menjar, als bancs i a Correus

El passeig Pere III en una imatge insòlita per Sant Jordi
El passeig Pere III en una imatge insòlita per Sant Jordi | Gemma Aleman
Redacció
23 d'abril del 2020
Actualitzat a la 13:22h
Imatge insòlita al Passeig Pere III de Manresa en una diada de Sant Jordi totalment atípica. L'espai que sempre s'omple de llibres, flors i gent, aquest dimecres s'ha llevat sense pràcticament ningú al carrer. Les úniques cues que s'han registrat han estat a les botigues de menjar, Correus, i als bancs. Tots amb mascareta i guardant les distàncies de seguretat.
 

La llibreria Parcir des de dins, tancada per Sant Jordi Foto: Pere Fontanals


La festa, això sí, s'ha traslladat a les finestres, als balcons i als aparadors de les botiges. També a les xarxes socials, on la majoria d'ajuntaments de la Catalunya Central i també equipaments i entitats culturals han proposat activitats telemàtiques. A Sallent, on aquest any han hagut d'anul·lar les Enramades, els veïns han engalanat els balcons amb flors de paper.

El Passeig Pere III és la principal artèria de Sant Jordi a Manresa, on s'ubiquen la majoria de parades de llibres i flors. En una diada qualsevol, l'atrafegament ja és habitual a primera hora del matí, amb caixes plenes de llibres i cubells amb roses. Però aquest dijous, degut a l'estat d'alarma provocat pel coronavirus, la imatge del Passeig ha continuat sent pràcticament igual que la de les darreres setmanes, buida i en silenci. L'únic que l'ha fet diferent han estat els balcons, alguns engalanats amb flors i senyeres, i amb gent que no vol renunciar a aquest Sant Jordi des del confinament. Els veïns del voltant del Passeig, carrer Sant Josep, Carrer Súria o Primer de Maig també han fet lluir els seus balcons.

Les llibreries i les floristeries amb la persiana abaixada. En algunes, l'activitat s'ha recuperat una mica en els últims dies, de portes endins, amb llibreters preparant les comandes fetes per internet. A la Catalunya Central, el sector es donarà per satisfet si arriben al 10% de les vendes d'altres anys. Entre els llibres més demanats a les Comarques Centrals hi ha Boulder, d'Eva Baltasar, i Ca la Wengling, de Gemma Ruiz.

Un Sant Jordi d'Enramades a Sallent

Sallent no ha volgut renunciar del tot a les Enramades i com que aquest any no les pot celebrar per Corpus, els veïns han decidit recordar-les per Sant Jordi. Per això, molts han mantingut viva l'essència de la festa omplint els balcons de roses artesanals.