Els càrrecs de la JSC del Bages carreguen contra la gestió de la Generalitat a les residències i CAP

Ángel Sáez i Elia Tortolero de Sant Joan, Albert Coberó de Súria i Ferran Verdejo de Cardona titllen de "desvergonya" la seva negativa a deixar entrar l'exèrcit als Centres d'Atenció Primària

Els quatre càrrecs electes del PSC al Bages
Els quatre càrrecs electes del PSC al Bages | JSC
Redacció
21 d'abril del 2020
Actualitzat a les 14:01h
Els càrrecs electes de la Joventut Socialista de Catalunya (JSC) al Bages, Ángel Sáez i Elia Tortolero de Sant Joan, Albert Coberó de Súria i Ferran Verdejo de Cardona, han emès un dur comunicat contra la gestió de la crisi del coronavirus per part de la Generalitat de Catalunya que, segons asseguren, ha tingut el contrapunt en la tasca que s'ha fet des dels municipis.

Un dels exemples que els càrrecs de la JSC posen sobre la taula és la reestructuració dels serveis d'atenció primària a Cardona i Sant Joan de Vilatorrada, traduïda en el tancament dels CAP d'ambdues poblacions i la seva derivació al CAP de Súria. Una decisió "dràstica" que "va suposar la reducció de facto dels serveis sanitaris, justament, en dues de les tres unitats bàsiques de salut bagenques més afectades per l'impacte del coronavirus". El comunicat denuncia que la decisió del Departament de Salut, "en lloc de reforçar l'atenció sanitària allà on la presència del coronavirus pren més força, ha estat la contrària; tancaments i desatenció".

També valora la situació de les residències de gent gran, "les més perjudicades, sens dubte, pel coronavirus a les Comarques Centrals". Els càrrecs de la JSC denuncien que la xifra de defuncions durant l'emergència en algunes de les residències del Bages "ha arribat a representar gairebé el 50% del nombre total d'usuaris". Ni davant del risc d'arribar a assolir aquestes xifres ni un cop assolides, el departament d'afers socials i famílies "no ha entomat la seva responsabilitat, no s'ha fet arribar cap mena de material sanitari per part de la Generalitat en les hores més crítiques, no s'ha personat cap representant per a donar suport als governs municipals en el control de la crisi, i no s'ha medicalitzat cap residència davant la negativa d'ingressar en hospitals als usuaris contagiats".

La JSC responsabilitza la Generalitat que alguns ajuntaments "han hagut de posar-se en contacte directe amb la delegació del govern central, per tal que la Unitat Militar d'Emergències (UME) assumís les tasques de desinfecció que l'administració catalana ha oblidat". "La desvergonya i la mala política a la qual ens té acostumats aquest govern", segueix el comunicat, no ha desaparegut "ni tan sols davant l'emergència sanitària més greu del darrer segle, quan s'ha privat als equipaments públics de competència de la Generalitat de l'entrada de l'UME, com a Sant Joan de Vilatorrada o Súria".

El comunicat també posa sobre la taula que els governs locals han assumit "el lideratge i la responsabilitat que ha mancat al govern autonòmic, com es va demostrar amb el repartiment de les targetes moneder, que contenien l'import de la beca menjador atorgada per la Generalitat". Segons assegura la JSC del Bages, la situació "va ser resolta en gran part" gràcies a "la intervenció directa dels municipis, qui van assumir el repartiment de les targetes moneder després de setmanes d'excuses per part del govern de la Generalitat".

Les JSC atribueixen aquests fets a "la pugna" que existeix entre ERC i Junts per Catalunya, una pugna que s'ha demostrat entre departaments de la Generalitat i també entre la Generalitat i la Diputació, durant la gestió de la crisi.