Eurecat assaja amb èxit el sistema bagenc de desinfecció de mascaretes amb infrarojos

E. Vila Projects, de Sant Fruitós de Bages, acaba de patentar el sistema i cada un dels seus equips té una capacitat de tractament de 5.000 mascaretes al mes

Assaig sobre el sistema de desinfacció de les mascaretes
Assaig sobre el sistema de desinfacció de les mascaretes | Eurecat
Redacció
20 d'abril del 2020
Actualitzat el 21 d'abril a les 17:36h
El centre tecnològic Eurecat ha assajat amb èxit en els seus laboratoris de Manresa el funcionament del sistema que ha desenvolupat l'empresa E. Vila Projects, de Sant Fruitós de Bages, per a la desinfecció de les mascaretes FFP2 i FFP3, que són les que ofereixen el nivell més alt de protecció contra la Covid-19, per fer possible la seva reutilització mitjançant tecnologia de radiació infraroja i ultraviolada.

En concret, l'assaig ha consistit en testar el sistema amb el bacteri Escericchia Coli, que d'acord amb estudis científics realitzats és més resistent a aquests tractaments que el Sars-CoV-2, amb la finalitat de comprovar l'efectivitat del sistema en la desinfecció de mascaretes.

El sistema desenvolupat per E. Vila Projects incorpora dues tecnologies per a la desinfecció. Primer aplica radiacions infraroges, que escalfen la mascareta i, en segon lloc, aplica llum ultraviolada. Segons les dades bibliogràfiques de les que es disposa, ambdós tractaments inactivarien teòricament el Sars-CoV-2.

A la prova, Eurecat ha contaminat la mascareta en diferents punts, tant per la part de dins com per la part de fora, amb el bacteri Escericchia Coli. Després ha aplicat el tractament de desinfecció de l'empresa i ha mesurat la quantitat de microorganisme viable romanent en els diferents punts contaminats.

L'assaig ha inclòs controls positius i negatius, amb mascarets que s'han contaminat i no s'han desinfectat i mascaretes que no s'han contaminat, per reforçar la validesa dels resultats. Els testos s'han realitzat amb la col·laboració d'Aigües de Manresa que ha facilitat material i equipament per dur-los a terme. 

E. Vila Projects, de Sant Fruitós de Bages, acaba de patentar el sistema i cada un dels seus equips té una capacitat de tractament de 5.000 mascaretes al mes.

L'empresa catalana E. Vila Projects, fundada l'any 2008 amb seus a Sant Fruitós de Bages, Madrid i Mèxic, està especialitzada en l'aplicació de la tecnologia d'infraroig i energia ultraviolada a la indústria i el camp científic.