L'Hort del Puig: exemple a una TV xinesa sobre com treballar la proximitat en temps de crisi sanitària

CGTN pren el projecte de Castellbell per mostrar-lo al gegant asiàtic i a la seva xarxa de televisions de cobertura mundial

VÍDEO Nil Puig treballant a la seva horta de Castellbell i el Vilar
VÍDEO Nil Puig treballant a la seva horta de Castellbell i el Vilar | Marc Serena / CGTN
20 d'abril del 2020
Actualitzat el 21 d'abril a les 17:36h

La China Global Television Networking (CGTN) ha emès un reportatge de l'Hort del Puig de Castellbell i el Vilar per mostrar com funciona aquest projecte de venda directe de producte d'horta ecològic de temporada en temps de confinament i pandèmia, com s'ha adaptat per cobrir les necessitats dels seu centenar de clients que setmanalment encarreguen la senalla a mida, i de l'augment de comandes que ha rebut durant la crisi.

El periodista manresà Marc Serena va ser l'encarregat de contactar amb Nil Puig per fer el reportatge que s'ha emès a l'espai The global guardians, en la xarxa de televisions de la CGNT de cobertura mundial. "El Marc volia un projecte com el nostre de proximitat, ecològic i de temporada, i el fet de ser a peu d'un referent com Montserrat, també hi va ajudar", explica Puig a NacióManresa.

En el reportatge, Nil Puig explica el projecte i el funcionament de l'horta a peu de Montserrat. Mostra els clients que arriben per emportar-se els seus encàrrecs, i també es deixa acompanyar pel periodista durant el repartiment, tant a punts de recollida com a domicilis particulars. "Gent que no conec em pregunta per Whatsapp si servim a domicili. Abans fins i tot del bon dia", explica Puig com a efecte del confinament.

De la llavor a la porta de casa

L'Hort del Puig és un projecte jove que va néixer el 2013 en els terrenys d'horta del Mas del Puig a Castellbell. Uns terrenys que es van haver de desbrossar, restaurar feixes, recuperar basses i  fer arribar el reg allà on abans s'hi feia secà, i que han anat creixent en extensió a mesura que ha anat creixent la comanda.


L'Hort del Puig es dedica a la producció d'hortalisses ecològiques i la posterior venda directa d'aquests productes als consumidors en format senalles setmanals o en senalla a mida segons els productes disponibles a l'hort. Segons els productes disponibles perquè només treballen productes de temporada, dels quals garanteixen el 100% de la seva traçabilitat. Són plantats, cultivats i collits a l'Hort del Puig, per tant són sempre els de temporada i frescos. També són empaquetats i distribuïts, de manera que es garanteix que arriben a casa directament des de l'hort.

L'Hort del Puig forma part del projecte Terra de Profit, una associació de petits productors de la comarca del Bages que es va impulsar des de MengemBages.